Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Proiect de declarație a CCBE ref. consultare publică lansată de CE privind platformele, intermediarii online, datele personale, informatica în sistemul cloud


16 decembrie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Cyberlaw, SELECTED, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Declarația CCBE în privința consultării publice lansată de Comisia Europeană privind platformele, intermediarii online, datele personale, informatica în sistemul cloud şi economia colaborativă a fost dată publicității marți, 15 decembrie 2015, de Uniunea Națională a Barourilor din România

”Serviciile juridice sunt reglementate în interes public, în ceea ce priveşte pregătirea profesională, calificările şi disciplina prestatorilor, în scopul garantării protecţiei clienţilor prin intermediul valorilor fundamentale ale profesiei de avocat, precum independenţa, secretul profesional şi prevenirea conflictelor de interese.

Acest principiu este unanim recunoscut, inclusiv prin jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Competenţa reglementării serviciilor juridice în sânul UE revine în principal statelor membre, cu excepţia situaţiei în care ea ţine de resortul UE, cum este cazul pieţei interne, al concurenţei sau al comerţului.

Cadrul juridic al UE privitor la profesia europeană de avocat se constituie, în principal, din directivele privind libertatea de circulaţie a avocaţilor (prestarea de servicii  77/249/CEE şi stabilirea 98/5/CE). El include, de asemenea, reguli privind profesioniştii străini care pot exercita profesia în cadrul UE, astfel cum sunt guvernate de angajamentele UE în materia serviciilor juridice în lista GATS, prin procedura girată de Organizaţia Mondială a Comerţului.

Dacă s-ar permite operatorilor de paltforme să ofere servicii juridice, indiferent dacă aceste platforme sunt operate în Europa sau în afara ei şi pentru care principiile şi reglementările admise în mod general în materia serviciilor juridice ar fi ignorate,  aceasta ar fi în defavoarea interesului public şi a garanţiilor necesare asigurării unei bune administrări a justiţiei. De asemenea, s-ar aduce atingere legislaţiilor naţionale care reglementează profesia de avocat, cât şi cadrului juridic al UE privind profesia de avocat.

CCBE adresează un apel Comisiei Europene, ca în contextul dezvoltării economiei colaborative, să ia măsuri eficace în vederea salvgardării principiilor expuse mai sus, în special atunci serviciile juridice sunt oferite prin intermediul unor platforme online.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro