Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Târgu Mureș. Trafic de influență, spălare de bani, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
16.12.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI

DNA-Târgu Mureș. Trafic de influență, spălare de bani, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
O. R. G. I., consilier secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
B. R., administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la spălare de bani, în formă continuată (2 acte materiale),
cumpărare de influență,
P. V., administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
spălare de bani, în formă continuată (2 acte materiale),
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale),
– complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 23 august 2011, ca urmare a derulării unei proceduri de achiziție publică, a fost încheiat un acord contractual între Consiliul Județean Mureș, în calitate de beneficiar, și o societate comercială din Italia, în calitate de antreprenor, ce avea ca obiect executarea lucrării „Parc auto pentru sporturi cu motor” Cerghid, jud. Mureș.
Valoarea proiectului a fost de 58.132.283,17 lei, din care finanțare POR (Programul Operațional Regional) – 20.524.152,5 lei, cofinanțare Consiliul Județean Mureș – 26.521.842,5 lei, TVA – 11.086.288,17 lei.
În acest context, inculpatul B. R. a abordat-o pe inculpata O. R. G. I. căreia i-a promis mai multe sume de bani în schimbul traficării influenței pe lângă reprezentanții firmei italiene, în scopul determinării acestora să subcontracteze, către societatea primului, lucrările respective. Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpata O. R. G. I., reprezentanții firmei italiene au acceptat ca firma inculpatului B. R. să efectueze lucrările susmenționate.
Pentru „ajutorul” acordat omului de afaceri, inculpata O. R. G. I. a pretins de la acesta suma de 25.500 euro.
De menționat este faptul că legătura dintre cei doi inculpați anterior menționați a fost facilitată de inculpatul P. V.
Acesta din urmă, pentru a disimula proveniența sumei respective de bani, a încheiat cu firma inculpatului B. R. un contract neștampilat și nesemnat de părți, constând în servicii de consultanță și traduceri, pretins efectuate de inculpatul P. V., pentru societatea acestuia din urmă.
Suma de bani, în echivalent în lei, a fost facturată în 2 tranșe, până în prezent achitându-se efectiv suma de 55.480 lei. 

În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui autoturism ce aparține inculpatei O. R. G. I. și asupra unui imobil ce aparține inculpatului B. R.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.