Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

Rusia. Lege ce permite Curții Constituționale să răstoarne deciziile CEDO


16 decembrie 2015 | Irina RIMARU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a promulgat o lege ce permite Curții Constituționale să decidă dacă se implementează sau nu hotărârile curților internaționale pentru drepturile omului, potrivit reuters.com.

Legea, publicată marți pe site-ul guvernului, permite curții rusești să răstoarne decizii ale Curții Europene pentru Drepturile Omului dacă le consideră neconstituționale. Organizația Human Rights Watch a spus că aceasta este menită să împiedice victimele încălcărilor drepturilor omului din Rusia să-și găsească dreptatea la organismele internaționale.

Decizia vine în contextul în care în anul 2014 CEDO a decis ca Rusia să plătească 2,09 miliarde de dolari acționarilor defunctei companii petroliere Yukos. Pe lângă CEDO, Curtea de arbitraj de la Haga a hotărât ca Rusia să plătească despăgubiri de circa 50 miliarde de dolari. Verdictele pun o presiune financiară suplimentară pe Moscova, ce se luptă cu scăderea veniturilor din cauza căderii prețurilor petrolului și sancțiunilor occidentale.

CEDO a anunțat anterior că a primit 218 plângeri împotriva Rusiei în anul 2014 și că a decis în 122 de cazuri că Moscova a violat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv în cazul deportărilor de cetățeni georgieni din anul 2006 și în cazurile în care acuzații au fost ținuți în cuști de metal în timpul audierilor de la tribunal.

Legea actuală a fost aprobată de Parlament săptămâna trecută, iar Vladimir Putin a promulgat-o luni, 15 decembrie 2015.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică