Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu, deturnare de fonduri, spălare de bani. Trimitere în judecată
18.12.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu, deturnare de fonduri, spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
D. F. și K. I., primar al municipiului Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
K. I., director economic ai municipiului Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
C. M.M. S.-C., B. I., F. I., B. L. A., M. E. V., funcționari în cadrul primăriei Târgu Mureș, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
M. I. N., președinte al ASOCIAȚIEI SPORTIVE „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Târgu Mureș, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
deturnare de fonduri, în formă continuată (105 acte materiale),
spălare de bani,
ASOCIAȚIA SPORTIVĂ „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 18 iulie 2013, inculpatul D. F., în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat.
Concret, inculpatul D. F., beneficiind de sprijinul inculpaților B. L. A. și M. E. V., a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureș și Fotbal Club Municipal Tg. Mureș.
La acea ședință au participat, pe lângă secretarul Primăriei Municipiului, inculpata C. M. care a contrasemnat documentul respectiv și consilierii M. S.-C., B. I. și F. I., care erau și membri în Consiliului Director al Asociației Sportive „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Târgu Mureș și care cunoșteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Târgu Mureș.
Ulterior, inculpatul D. F. a încheiat și a semnat, în condiții ilegale, ca reprezentant al municipiului Târgu Mureș, alături de inculpata K. I., în calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureș, contract vizat de inculpatul M. V. în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă.
Inculpații D. F.și K. I. au beneficiat de ajutorul inculpatului M. I. N. care:
– a omis să le aducă la cunoștința celor doi faptul că asociația sportivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat în sumă de 3.578.387 lei, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Târgu Mureș, prin
– a depus o documentație incompletă de solicitare a sprijinului financiar de la Municipiul Târgu Mureș (documentație din care lipsea formularul de solicitare a finanțării, declarația de imparțialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum și anexele referitoare la documentele de înființare a asociației sportive, certificatul de identitate sportivă, dovada afilierii la federația Sportivă Națională de specialitate, dovada depunerii situației financiare la data de 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal),
– a semnat contractul de asociere menționat, în calitate de președinte al ASOCIAȚIEI SPORTIVE „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Târgu Mureș.
Efectiv, asociației sportive amintite mai sus i-a fost virată suma totală de 7.053.000 lei, din care inculpatul M. I. N., cunoscând că banii provin ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni, a achitat obligații către bugetul general consolidat al statului în suma totală de 551.831 lei și către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei.
Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Târgu Mureș cu suma de 7.053.000 lei, plătită asociației sportive în perioada 21 august 2013-31 mai 2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Târgu Mureș.

În cauză, D.G.R.F.P. Brașov – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă cu suma de 7.215.121 lei.

În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului M. I. N. De asemenea, a mai fost dispusă poprirea sumelor de bani deținute de către ASOCIAȚIA SPORTIVĂ „FOTBAL CLUB ASA 2013” Târgu Mureș.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

:: sursa: www.pna.ro 

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti