Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Cumpărare de influență, evaziune fiscală, spălare de bani. Măsuri asigurătorii
18.12.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Cumpărare de influență, evaziune fiscală, spălare de bani. Măsuri asigurătorii.

I. În dosarul penal mediatizat prin comunicatele nr. 1316/VIII/3 din 24 iulie 2015 și nr. 1900/VIII/3 din 4 decembrie 2015, privind suspiciuni de fapte de corupție săvârșite de N. I., patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A., de G. B. S., la data faptelor președinte Consiliu Județean Brăila, și de către alte persoane, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpaților persoane juridice: SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL (ambele aparținând omului de afaceri N. I.) până la concurența sumei de 11.438.169 lei.

În vederea luării măsurilor asigurătorii, au fost făcute verificări pentru identificarea bunurilor mobile și imobile aparținând SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL, principalele firme implicate în schema infracțională de spălare de bani și care, de altfel, au și beneficiat de realizarea transferului de bani în această modalitate. A rezultat că SC INTERAGRO SA are imobile, în valoare totală de 8.739.825,32 lei, echivalent a aproximativ 2.000.000 euro (valoare de impunere), constând în 43 terenuri cu o suprafață de peste 100 de hectare și locuințe (apartamente). Printre acestea se număra două ferme, un complex hotelier și pășunea unui munte din localitatea Busteni (Prahova).

Imobilele respective (terenuri și clădiri) sunt situate in județele:
– Prahova (Azuga, Bușteni, Băicoi, Ploiești, Păulești, Târgușoru Vechi, Florești, Ariceștii Rahtivani)
– Teleorman (Zimnicea, Măldăeni, Alexandria, Peretu, Nanov)
– Ilfov (Cernica)
– Călărași (Dragoș Vodă)
– Dolj (Craiova)

În ceea ce privește SC INTERVITT SRL, urmează a se aplica sechestru, până la concurența sumei de 11.438.169 lei, asupra părților sociale, respectiv asupra diviziei de vinificație a grupului INTERAGRO din Zimnicea.

II. În același dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de următorii inculpați, persoane fizice și juridice:
N. I., patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
cumpărare de influență în formă continuată (3 acte materiale),
instigare la evaziune fiscală,
instigare la spălare de bani;
T. N. M., președinte al S C. INTERAGRO S.R.L sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
complicitate la evaziune fiscală,
complicitate la spălare de bani;
G. A., director economic S.C. INTERAGRO S.A, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
evaziune fiscală,
spălare de bani;
B.V., director general S.C. INTERAGRO S.A, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
evaziune fiscală,
spălare de bani;
G. B. S., președinte Consiliu Județean Brăila, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență;
SC INTERAGRO SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
evaziune fiscală,
spălare de bani;
SC INTERVITT SRL – firma beneficiară a sumelor de bani (controlată de I. N. prin intermediul firmei de tip off shore DANDICOTT Ltd), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
complicitate la evaziune fiscală,
spălare de bani;
SC LIBAROM AGRI SRL – firmă care s-a interpus în circuitul fictiv a banilor rezultați din evaziune fiscală (firmă controlată de S. B., suspect în cauză) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
complicitate la evaziune fiscală,
spălare de bani;
SC MIKE TRADING & INVESTMENT SRL – firmă care s-a interpus în circuitul fictiv a banilor rezultați din evaziune fiscală (firmă controlată de R. S. M., suspect în cauză) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală,
spălare de bani.

Inculpaților persoane fizice și juridice li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

De asemenea, reprezentanților legali ai inculpaților persoane juridice SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL li s-a comunicat instituirea măsurilor asigurătorii menționate.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti