Valerian Cioclei: Pedeapsa girafă
1 ianuarie 2016 | Bogdan GUBICI
Prof. univ. dr. Valerian Cioclei a publicat în cadrul rubricii „Opinii Juridice” articolul intitulat „Pedeapsa girafă”.
Girafa, în parcursul istoriei întâlnirii sale cu omul, a generat deseori surprindere. Acesta este și motivul pentru care pedepsei rezultante a concursului de infracțiuni îi este atribuit cuvântul girafă în acest articol, pe lângă faptul că atribuirea în sine a cuvântului, într-un context juridic, poate că ridică sprâncenele. Necesitatea calificării acestei pedepse ca surprinzătoare este dată de efectele pe care le poate produce uneori aceasta prin obligativitatea aplicării sporului fix de pedeapsă.
Situația creată de acest regim sancționator contrazice principiul proporționalității dintre pedepsă și delict formulat de Cesare Beccaria sau pe acela al proporționalității cerute în criminologie dintre pedeapsă și periculozitatea infractorului, ori pe acela al balanței dintre fenomenul criminal și reacția împotriva sa.
Articolul 39 alin. (1) lit. b din noul Cod penal reglementează astfel: „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”. Motivul pentru care această reglementare impune aplicarea unui spor de pedeapsă (decât să o lase la aprecierea judecătorului), producând astfel de efecte, este lipsa fluenței, în aprecierile legislatoare, dintre izvorul codului, anume comisia de specialitate, și afluentul care l-a adoptat.
Soluția autorului, pentru ca acest efect să nu se răsfrângă până la capăt, ar fi ca judecătorul, în demersul său de evaluare a gravității activității infracționale, să aibă în vedere încă de la început ansamblul individualizării pedepselor. El ar trebui să găsească mai întâi pedeapsa rezultantă adecvată cazului concret și mai apoi să stabilească cuantumul fiecărei pedepse, încât acestea să cadă în acord cu rezultanta.
Așadar, caracterul obligatoriu al sporului de pedeapsă în cazul concursului de infracțiuni poate avea uneori efecte nedorite, care, însă, nu sunt de neîndepărtat dacă judecătorul ține seamă să nu aplice norma în mod formal. Cu ajutorul magistratului, pedeapsa girafa poate redeveni doar o pedeapsă, așa cum trebuie să fie.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro