Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Valerian Cioclei: Pedeapsa girafă
01.01.2016 | Bogdan GUBICI

Secţiuni: Drept penal, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Valerian Cioclei a publicat în cadrul rubricii „Opinii Juridice” articolul intitulat „Pedeapsa girafă”.

Girafa, în parcursul istoriei întâlnirii sale cu omul, a generat deseori surprindere. Acesta este și motivul pentru care pedepsei rezultante a concursului de infracțiuni îi este atribuit cuvântul girafă în acest articol, pe lângă faptul că atribuirea în sine a cuvântului, într-un context juridic, poate că ridică sprâncenele. Necesitatea calificării acestei pedepse ca surprinzătoare este dată de efectele pe care le poate produce uneori aceasta prin obligativitatea aplicării sporului fix de pedeapsă.

Situația creată de acest regim sancționator contrazice principiul proporționalității dintre pedepsă și delict formulat de Cesare Beccaria sau pe acela al proporționalității cerute în criminologie dintre pedeapsă și periculozitatea infractorului, ori pe acela al balanței dintre fenomenul criminal și reacția împotriva sa.

Articolul 39 alin. (1) lit. b din noul Cod penal reglementează astfel: „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”. Motivul pentru care această reglementare impune aplicarea unui spor de pedeapsă (decât să o lase la aprecierea judecătorului), producând astfel de efecte, este lipsa fluenței, în aprecierile legislatoare, dintre izvorul codului, anume comisia de specialitate, și afluentul care l-a adoptat.

Soluția autorului, pentru ca acest efect să nu se răsfrângă până la capăt, ar fi ca judecătorul, în demersul său de evaluare a gravității activității infracționale, să aibă în vedere încă de la început ansamblul individualizării pedepselor. El ar trebui să găsească mai întâi pedeapsa rezultantă adecvată cazului concret și mai apoi să stabilească cuantumul fiecărei pedepse, încât acestea să cadă în acord cu rezultanta.

Așadar, caracterul obligatoriu al sporului de pedeapsă în cazul concursului de infracțiuni poate avea uneori efecte nedorite, care, însă, nu sunt de neîndepărtat dacă judecătorul ține seamă să nu aplice norma în mod formal. Cu ajutorul magistratului, pedeapsa girafa poate redeveni doar o pedeapsă, așa cum trebuie să fie.

Bogdan Gubici

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti