Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, furt calificat. Arest preventiv


18 decembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PICCJ. Constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, furt calificat. Arest preventiv.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările într-o cauză preluată la data de 4 mai 2015 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, având ca obiect furturi de bani, ceasuri de valoare şi bijuterii din aur din două casete de valori aflate în incinta unei unităţi bancare şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
O. A. (cetăţean moldovean), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi două infracţiuni de furt calificat;
D. A. (cetăţean cu dublă cetăţenie româno-moldovenească), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi două infracţiuni de complicitate la furt calificat.

Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, având o structură piramidală şi un lider, iar fiecare membru avea sarcini şi atribuţii specifice, stabilit de către cel dintâi.
Modul de operare al grupului infracţional era de a identifica unităţi bancare de pe teritoriul României, având drept scop sustragerea din interiorul casetelor de valori bani şi obiecte cu valoare mare, folosindu-se identităţi false şi recurgând la diferite mijloace, cum ar fi trecerea frontierei de stat sau cazarea în unităţi de profil, în mod separat, pentru evitarea stabilirii de către organele de urmărire penală a legăturilor infracţionale dintre aceştia.
La iniţiativa unui membru al grupului, inculpatul O. A. a fost pus în legătură cu inculpatul D. A., care trebuia să-l sprijine în activitatea infracţională, în sensul de a-i asigura transportul şi paza pe timpul cât acesta se afla pe teritoriul României.
Astfel, la data de 5 martie 2015, în jurul orei 09:25, inculpatul O. A. s-a deplasat la o agenţie a unei bănci şi, după ce a prezentat funcţionarilor bancari o carte de identitate falsă, a solicitat deschiderea unui cont bancar, ocazie cu care au fost întocmite şi semnate mai multe documente specifice.
Ulterior, în ziua de 6 martie 2015, ora 13:00, inculpatul O. A. s-a prezentat la sucursala din Oradea a unităţii bancare şi, folosind actul de identitate falsificat, a solicitat şi închiriat o casetă de valori pe care a accesat-o din nou la data 16 martie 2015, prezentând aceeaşi carte de identitate falsă.
După ce inculpatul O. A. a intrat în camera de valori, rămânând singur, cu ajutorul unor chei potrivite, a accesat fără drept cutiile de valori ce aparţineau persoanelor vătămate M.V. şi B.A., de unde a sustras toate bunurile de valoare aflate în interiorul acestora.
În jurul orei 16:30, acesta a părăsit incinta băncii având asupra lui o geantă de dimensiuni medii, fiind preluat din imediata apropriere a unităţii bancare de către o persoană care conducea o motocicletă care a fost găsită, la data de 17 martie 2015, abandonată pe un teren agricol şi acoperită cu resturi de vegetaţie, fără plăcuţe de înmatriculare.

Prejudiciul produs în cauză a fost apreciat de persoanele vătămate la valoarea de 366.800 lei, şi respectiv 535.000 lei.

Cercetările au fost efectuate în cauză de către poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi al Poliţiei Municipiului Oradea–Biroul de Investigaţii Criminale.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro