Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Iaşi. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism. Arestarea preventivă


18 decembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DIICOT-Iaşi. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism. Arestarea preventivă.

La data de 15 decembrie 2015 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor L. G.-A., U. N., L. D. C. şi N. A. pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi proxenetism.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada martie-decembrie 2015, inculpații L. G.-A. şi U. N. au constituit pe raza municipiului Iaşi un grup infracţional organizat specializat în racolarea şi exploatarea sexuală a unor minori, având vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, cu un grad redus de instrucţie, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilităţi psihice şi care provin din familii defavorizate sau dintr-un centru de plasament din Iaşi.
Având în vedere vulnerabilitatea extremă a potenţialelor victime, în perioada martie-decembrie 2015, membrii grupării au acţionat în mod coordonat, prin intermediul unor tinere care au fost beneficiare ale sistemului de asistență, cu scopul identificării şi racolării victimelor minore instituţionalizate.
Activitatea infracţională a constat în inducerea în eroare a victimelor, prin promisiunea câştigării unor sume mari de bani, după care le transportau în apartamentele închiriate de către liderii grupului unde acestea erau obligate să întreţină raporturi sexuale atât cu inculpaţii cât şi cu alte persoane, clienţi racolaţi de către inculpaţi prin intermediul anunțurilor publicate într-un ziar local.
Grupul infracţional a fost constituit de către inculpaţii U. N. şi L. G.-A., în calitate de lideri, ulterior la grup aderând inculpaţii N. A., L. D. C., precum şi alţi cinci suspecţi.
De asemenea, un rol important în cadrul grupului l-au avut două foste beneficiare ale unor servicii de protecţie din cadrul Centrului de Plasament care au racolat minorelor instituţionalizate în această unitate de protecţie participând în unele cazuri și la exploatarea acestora.
Grupul infracţional organizat a funcţionat continuu, la acesta au aderat şi alte persoane având fiecare scopuri bine definite, iar pe parcursul perioadei a existat o dinamică a membrilor grupării, a locurilor în care se desfăşura activitatea infracţională şi a victimelor racolate şi exploatate sexual. În paralel au fost atrase şi persoane majore, de sex feminin, care au fost sprijinite de către o parte din membrii grupării să practice prostituţia, prin asigurarea locaţiei, a materialelor necesare şi a securităţii, profitul fiind împărţit între aceştia.
Victimele minore, în special cele provenite din centrele de ocrotire, nu beneficiau de sume de bani sau alte foloase de pe urma practicării prostituţiei, acestea fiind atrase de faptul că aveau un loc în care să se cazeze atunci când fugeau din centrele de ocrotire, se mulţumeau cu sume infime de bani sau bunuri, membrii grupului speculând acest fapt cu scopul de a realiza venituri importante din exploatarea acestora.
Totodată, s-a reţinut că inculpaţii au închiriat succesiv, pentru diferite perioade de timp, apartamente în regim hotelier în care minorele erau exploatate, până în prezent fiind identificate un număr de 22 de victime.

La data de 16 decembrie 2015, urmare a solicitării DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, Tribunalul Iași a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost realizată împreună cu ofiţerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro 

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii