Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul București va face demersurile necesare pentru apărarea profesiei ori de cate ori se va constata încalcarea regulilor fundamentale care asigură independența avocaților și exercitarea firească a profesiei de avocat
18.12.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Bucuresti a dat publicitatii joi, 17 decembrie 2015, un comunicat semnat de av. dr. Ion Dragne – Decan, referitor la sesizarea de catre o societate civila profesionala de avocati, cu privire la existenta unor posibile incalcari ale principiilor exercitarii profesiei de avocat si ale dreptului la aparare.

Consiliul Baroului Bucuresti aduce la cunostinta membrilor Baroului, autoritatilor publice si tuturor persoanelor interesate, urmatoarele:

• Ca participanti importanti in infaptuirea actului de justitie si, in general, in derularea circuitului juridic, avocatii raspund juridic pentru actele si faptele lor.

• Dispozitiile legii penale generale se aplica avocatilor in aceeasi masura în care se aplica si altor cetateni, dar rolul profesiei de avocat, ca parte integranta a procesului de administrare a justitiei, impune regula ca avocatul nu poate deveni subiect al anchetelor efectuate de catre organele de urmarire penala prin simpla reprezentare sau aparare a anumitor clienti – inclusiv a infractorilor.

• Activitatea avocatiala neutra/profesionala nu este susceptibila de sanctionare, deoarece, în masura în care respecta aceste limite, activitatea avocatului este legitima. In acest sens, art. 139 alin.(2) din Statutul profesiei de avocat prevede ca ”Folosirea de catre client a opiniilor si sfatului avocatului in scopuri ilegale, fara cunostinta avocatului care a oferit opinia sau sfatul respective, nu face avocatul responsabil de actiunea si scopurile ilegale ale clientului”.

• Recunoscand rolul avocatilor, ca principal instrument de realizare efectiva si neingradita a dreptului fundamental de aparare, legea romana, in acord cu legislatia europeana si internationala, cuprinde garantii menite sa asigure buna realizare a profesiei, precum secretul profesional, conditii riguroase de efectuare a perchezitiei sediului profesional, etc. Incalcarea acestor garantii reprezinta o grava atingere adusa profesiei de avocat si, in egala masura, o limitare sau anihilare a dreptului la aparare recunoscut prin Constitutia Romaniei.

• Instantele nationale si Curtea Europeana a Drepturilor Omului au intervenit frecvent pentru cenzurarea unor abuzuri ale autoritatilor publice, prin care a fost afectata exercitarea normala a profesiei de avocat, astfel incat autoritatile judiciare sunt rugate sa examineze cu atentie daca prin actele dispuse in cursul oricaror proceduri sunt respectate principiile fundamentale care guverneaza aceasta activitate de baza pentru ordinea de drept si pentru societatea democratica.

Consiliul Baroului Bucuresti urmareste cu atentie desfasurarea tuturor procedurilor in care sunt implicati membrii baroului – fara ca aceasta sa afecteze activitatile desfasurate de organele judiciare – si va face demersurile necesare pentru apararea profesiei, ori de cate ori se va constata incalcarea regulilor fundamentale care asigura independenta avocatilor si exercitarea fireasca a profesiei de avocat.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti