Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Reforma legislativă privind mărcile
20.12.2015 | Sorin Eduard PAVEL

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Recent, în data de 15 decembrie 2015, Parlamentul European a adoptat pachetul Legislativ privind Marca Europeană (Pachetul Legislativ).

Obiectivul adoptării Pachetului Legislativ este de a aduce la zi, îmbunătăți şi moderniza atât legislațiile naționale ale statelor membre cu privire la mărci cât şi legislația existentă privind marca comunitară. În principal, Pachetul Legislativ va aduce amendamente la Directiva 95/2008 de apropriere a statelor membre cu privire la mărci (Directiva 95/2008) şi la Regulamentul 207/2009 privind marca comunitară (Regulamentul 207/2009)[1].

Unele dintre aceste amendamente sunt următoarele:
– Oficiul pentru Armonizarea Pieței Interne (oficiul care are în atribuții înregistrarea mărcilor comunitare) a cărui funcționare şi organizare sunt reglementate de Regulamentul 207/2009 se va numi Oficiul Uniunii Europene de Proprietate Intelectuală;
– marca comunitară reglementată în principal de Regulamentul 207/2009 se va numi marca europeană;
– limitarea înregistrării mărcii la acele semne susceptibile de reprezentare grafică va dispărea, astfel încât, se vor deschide posibilități pentru înregistrarea unor mărci netradiționale (ex. mărci sonore, etc.);
– competenţa de soluționare a cererilor ce au ca obiect acțiunile în anulare privind mărcile se va transfera către oficiile de proprietate intelectuală ale statelor membre[2];
– titularii mărcilor se vor putea opune intrării  mărfurilor contrafăcute în regim de tranzit în Uniunea Europeană[3];
– costurile de reînnoire a mărcilor europene vor fi reduse;
– termenii generali ai claselor Nisa desemnați de o marca se vor considera că includ doar bunurile şi serviciile care sunt acoperite în mod clar de sensul literal al acestor termeni[4];
– atât în cazul mărcilor naționale cât şi in cazul mărcilor europene, se va considera taxa de depunere si reînnoire pentru o singura clasa Nisa de produse sau servicii (clasele Nisa suplimentare vor face obiectul unor taxe adiționale)[5].


[1] Amendamentele Regulamentului 207/2009 şi Directivei 95/2008 se pot găsi la următoarele adrese aici și aici.
[2] În diverse state membre ca de altfel şi în România, competenţa  de soluționare a unor astfel de cereri o au instanțele judecătorești.
[3] Sub actuala legislație comunitară în domeniu, titularul mărcii se poate opune tranzitului unor mărfuri susceptibile de încălcare a dreptului la marcă, numai în cazul în care se dovedește că acestea sunt destinate punerii în vânzare în Uniunea Europeana (a se vedea hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată în cauzele reunite C-446/09 si C-495/09.
[4] Pentru mărcile depuse înainte de apariția deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene in cauza IP Translator, Oficiul de Stat pentru Invenții şi Mărci (OSIM) a considerat că termenii generali ai claselor Nisa desemnați de aceste mărci, acoperă atât termenii literari cât şi toate bunurile şi serviciile din lista alfabetică a respectivelor clase. Decizia OSIM poate fi accesată aici.
[5] Prin această reglementare se urmărește descurajarea titularilor care vor să-şi protejeze mărcile în alte clase de produse şi servicii care nu sunt de interes şi în care mărcile nu vor fi folosite.


Av. Sorin Edurad Pavel
SCHOENHERR & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti