Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Norbert Reich: Principii Generale și Drepturi Fundamentale în Dreptul Civil European
21.12.2015 | Ana Maria ILIESCU

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. Dr. hc. Norbert Reich a publicat, în Revista Română de Drept European (Comunitar) nr. 4 din 31 decembrie 2014 articolul intitulat „General Principles and Fundamental Rights in EU Civil Law”.

Principiile generale ale dreptului comunitar s-au consolidat în baza unei jurisprudențe abundente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), însărcinată cu interpretarea și aplicarea normelor înscrise în Tratate (art. 19(1) din Tratatul privind Uniunea Europeană). La momentul actual, operează o clasificare bipartită a dreptului european, astfel încât tratatele – TUE, Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene – constituie dreptul primar al uniunii, în timp ce regulamentele, directivele și deciziile reprezintă dreptul derivat.

Interesul esențial al acestei lucrări constă în analiza unei „zone intermediare” a dreptului comunitar, unde par să fie repartizate principiile generale ale Uniunii, ele nefăcând parte – explicit – nici din dreptul primar și nici din cel derivat, deși au o relevanță de netăgăduit. Mai mult, distincția șubredă dintre principii generale și drepturi fundamentale comunitare crează dificultăți de interpretare în materia dreptului civil european, nefiind stabilit cu precizie un modus operandi al acestora.

Un prim aspect ce merită punctat are în vedere deosebirile de nuanță dintre două noțiuni ale dreptului comunitar, și anume „principiul” și „regula”. Astfel, în timp ce regula desemnează prevederile dreptului european pozitiv, principiul indica concepte mai vaste care ghidează interpretarea legii. Odată ce devin suficient de specifice și de limitative, regulile dau naștere unor drepturi și obligații în raporturile civile contractuale, iar dreptul european bazează întreaga teorie a efectului direct pe acest proces de „închegare”. Principiile, fiind mai flexibile, nu au un asemenea efect, cunoscând tangențe cu dreptul civil doar în măsura în care sunt implementate de instanță.

Distincția interesează întrucât există controverse în doctrină cu privire la efectul orizontal al prevederilor dreptului comunitar în raport cu autonomia statelor membre și siguranța legăturilor civile. Carta Drepturilor Fundamentale nu deimitează propriu-zis drepturile de principii, conturând chiar interdependența celor două noțiuni (art. 51(1) din Cartă prevede că principiile prezintă importanță în măsura în care dreptul trebuie interpretat sau revizuit). În acest sens, principiile care guvernează interpretarea dreptului civil european sunt:

  1. Principiul autonomiei „îngrădite”, consacrat de art. 17 și 18 din Cartă, care statuează că libertatea antreprenorială trebuie să fie exercitată în acord cu prevederile legale naționale și comunitare.
  2. Principiul protecției părții dezavantajate în raporturile contractuale de muncă și de consum (art. 31 și 38 din Cartă).
  3. Principiul nediscriminării, foarte pronunțat în jurisprudența Curții, reglementat de art. 21 și 23 din Cartă, respectiv art. 18 TFUE.
  4. Principiul protecției legale efective (art. 47(1) și 19(1) TUE).
  5. Principiul echilibrării intereselor contrare în raporturile de drept civil (statuat indirect în articolele 51, 52 și 54 din Cartă).
  6. Principiul proporționalității, esențial pentru implementarea dreptului Uniunii, limitând măsurile luate în acest sens la ceea ce este necesar și util (art. 5(4) TUE și 52(1) din Cartă).
  7. Principiul bunei credințe în raporturile de drept civil (utlimul capitol din Cartă).

În ceea ce privește drepturile fundamentale, este de esența acestora limitarea aplicabilității lor la situațiile ce vizează implementarea dreptului Uniunii. Trebuie subliniat faptul că prevederile Cartei nu dau naștere unor drepturi „europene” de sine stătătoare.

Relația dintre dreptul uniunii și cel privat este intens discutată în doctrină. Astfel, în opinia unor autori, efectele dreptului european în raporturile contractuale de natură civilă trebuie să fie esențialmente indirecte și canalizate către prezervarea coerenței normative și a predictibilității dreptului privat. Alți autori pun accent pe tendința de conversie a efectului indirect sus-menționat în unul direct. Doctrinarii par, însă, să împărtășească o atitudine rezervată vis-a-vis de rolul drepturilor fundamentale în raporturile de drept privat.

Analizând practica recentă a CJUE, se remarcă lipsa unei teorii generale cu privire la distincția care operează între drepturi și principii fundamentale, fapt ce determină concluzia că nu există o diferență majoră între aceste două concepte în materia dreptului privat: ambele necesită un set preexistent de prevederi legale pentru a fi aplicabile, și produc doar efecte directe. Rolul lor se rezumă la interpretare și la controlul legalității, astfel încât putem conchide că drepturile fundamentale ale Uniunii nu s-au convertit, încă, în reguli, ci rămân principii.

Ana Maria Iliescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti