Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Punerea în executare a unei hotărâri CEDO
21.12.2015 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nu este de competenţa instanţelor judecătoreşti acţiunea având ca obiect executarea unei hotărâri C.E.D.O. cu plata unor daune materiale şi morale, întrucât, în baza dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, procedura în care se poate reţine executarea defectuoasă a unei hotărâri pronunţate de C.E.D.O. exclude ab initio orice procedură jurisdicţională sau judecătorească naţională. Astfel, potrivit C.E.D.O., competenţa de suapraveghere a executării unei hotărâri CEDO revine Comitetului de Miniştri, care, în cazul în care consideră că un stat contractant refuză să se conformeze unei hotărâri definitive într-o cauză în care acesta este parte, şi după ce va fi pus în întârziere printr-o decizie luată prin vot cu o majoritate de două treimi, poate sesiza Curtea asupra acestei probleme. În această situaţie, dacă Curtea constată o încălcare a dispoziţiilor parag. 1 din Convenţie, cauza se remite Comitetului de Miniştri pentru ca acesta să examineze măsurile ce se impun. În cazul în care Curtea apreciază că nu se poate reţine nerespectarea Hotărârii C.E.D.O., cauza se remite Comitetului de Miniştri care decide asupra închiderii supravegherii executării. Prin urmare, Înalta Curte a statuat că singura instanţă competentă să stabilească dacă un stat a încălcat obligaţiile stabilite printr-o hotărâre pronunţată de C.E.D.O. este chiar această curte, iar nu instanţele naţionale. (Decizia nr. 617 din 13 februarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect obligarea la executarea unei hotărâri CEDO)

Corina Cioroabă

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.