Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Sebastian Guțiu: Din perspectiva gigantului adormit…
29.12.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Sebastian Guțiu, Managing Partner SCHOENHERR & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii Ziua Bufniței, organizate de Societatea de Științe Juridice, la răspunderea penală a persoanei juridice.

Sebastian Guțiu: ”Ce mă interesa era pagina unde se face vorbire despre interdicţiile aplicate în baza hotărârilor străine de condamnare al căror echivalent sunt pedepsele complementare şi accesorii la noi, nu neapărat din perspectiva persoanelor fizice, ci din perspectiva gigantului adormit numit „răspunderea penală a persoanelor juridice”. Mi se părea că ar putea să fie interesant, n-am sesizat o distincţie, persoane fizice/persoane juridice. E o tema, din perspectiva practicii noastre mai recente, interesantă, că există răspunderea persoanelor juridice şi în alte ţări, o condamnare acolo la ceea ce, la noi, ar fi nişte pedepse complementare, adică la cele pe care, dacă te uiţi în statistici, nu le găseşti pentru că le dau amenzi penale în România.

Păi statisticile arată că, pe lângă obligarea publicării într-un ziar de largă circulaţie a faptului că au luat sancţiunea şi pe lângă cele câteva sute de mii de lei care, haideţi să o luăm de-a bună, pentru anumite persoane juridice câteva sute de mii de lei nu e foarte mult, statisticile arată că nu prea există închidere de puncte de lucru, dizolvările sunt un animal destul de raruț văzut în practică şi aşa mai departe. Cred că, cu totul, dacă bine ţin eu minte, din aproape 10 ani de zile de când aveam normă, erau 40-50-60 de condamnări, cu totul, ale persoanelor juridice. Aşa arătau statisticile când le-am verificat noi. Bineînţeles, e o tema de nișă, în mod evident. Întrebarea este, în alte ţări, acolo unde există răspunderea persoanelor juridice şi o practică ceva mai răspândită de la noi, în măsura în care sunt condamnate pentru ceea ce la noi sunt măsuri complementare, ce înseamnă? Creăm un scut, pentru că persoanele juridice străine, pe străine este miza practică a discuţiei acesteia, au pe teritoriul României, reprezentanţe, au sucursale, au filiale prin care desfăşoară acte de comerţ. S-ar putea crea un regim diferenţiat între răspunderea lor penală unde au fost condamnate şi răspunderea lor penală în România. Dar, bineînţeles, rămâne nişa nişei.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti