Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Bacău. Contrabandă, constituire a unui grup infracţional organizat. Arestare preventivă


23 decembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuţ RACOCI
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT-Bacău. Contrabandă, constituire a unui grup infracţional organizat. Arestare preventivă.

La data de 17 decembrie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor M. A., R. V.-I., N. G.-V., B. G., R. P., L. N., N. C. C., N. C. F., U. F. C., A. V. şi mǎsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile faţă de inculpaţii V. M., A. E. C. şi M. M., pentru săvârşirea infracţiunilor contrabandă şi constituirea unui grup infracţional organizat.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie-decembrie 2015, pe raza judeţelor Suceava, Bacău, Iaşi şi Buzău s-a constituit un grup infracţional organizat specializat săvârşirea infracţiunii de contrabandă constând în colectarea, preluarea, deţinerea, transportul, predarea, depozitarea şi comercializarea de ţigarete provenite din Ucraina şi Republica Moldova, introduse în mod illicit pe teritoriul vamal al României.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că coagularea grupului infracţional a fost determinatǎ de scopul comun urmǎrit de către inculpaţi, respectiv obţinerea în mod rapid de beneficii financiare substanţiale, prin savârşirea infracţiunii asimilate contrabandei.
Structurarea grupului infracţional şi specializarea membrilor a fost favorizatǎ de către mai mulţi factori, precum și posibilităţile financiare ale inculpaţilor, gradul de risc pe care erau dispuşi să şi-l asume, poziţionarea geografică a acestora, precum şi conexiunile pe care le deţineau în mediul infracţional.
S-a reţinut că membrii grupului au creat o veritabilă reţea de distribuţie a ţigaretelor provenind din contrabandă, structurată pe 3 paliere, în funcţie de rolurile pe care aceştia le-au avut în cadrul grupării.
Pe palierul superior al grupării s-au situat inculpaţii M. A., R. V. I., N. G. V., M. M. M. şi P. M. G., întrucât aceştia îşi aveau domiciliul în apropierea zonei de frontieră cu Republica Ucraina având astfel posibilitatea de a achiziţiona ţigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul vamal al României. În cadrul grupului, inculpaţii au avut rolul de a achiziţiona ţigaretele de la persoanele neidentificate care le introduceau illicit pe teritoriul vamal al României, de a le transporta şi livra, în principal, inculpaţilor aflaţi pe palierul subsecvent al grupării.
Pe al doilea palier al grupării s-au situat inculpaţii R. P., N. C. F., N. C. C., L. N. şi N. G., care au avut rolul de comercianţi en-gros (intermediari). Inculpaţii, deţinători de resurse financiare consistente, au urmărit realizarea de câştiguri facile şi rapide, prin achiziţionarea şi vânzarea en-gros de ţigarete provenind din contrabandă. Inculpaţii au reprezentat „liantul” grupului infracțional întrucât pe de o parte şi-au consolidat conexiunile infracţionale cu furnizorii de ţigarete (situaţi pe palierul superior), iar pe de altă parte şi-au afiliat mai mulţi comercianţi en-detail care le asigurau desfacerea mărfurilor ilicite.
Activitatea ilicită a inculpaţilor situaţi pe al doilea palier al grupului infracţional a constat în aprovizionarea constantă, de la inculpaţii situaţi pe palierul superior al grupării, cu ţigarete de contrabandă pe care le depozitau şi le livrau, în principal, inculpaţilor situaţi pe palierul inferior al grupării (comercianţi en-detail), iar sporadic şi altor clienţi care se arată interesaţi de achiziţionarea unor astfel de mărfuri.
Pe al treilea palier al grupului s-au situat inculpaţii U. F. C., A. V., C. D., V. M., C. F., Ţ. D. F., A. E. C. şi R. A. S-a reţinut că inculpaţii achiziţionau en-gros ţigaretele de contrabandă de la comercianţii situaţi pe palierul imediat superior, pe care le deţineau şi comercializau en-detail pe pieţele negre din localitǎţile Târgu Frumos şi Podu Iloaei (judeţul Iaşi) şi din municipiile Bacău şi Buzău.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate 144.740 de țigarete de contrabandă şi suma de 32.230 de lei și 7.230 de euro.

La data de 18 decembrie 2015, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor M. A., R. V.-I., N. G.-V., B. G., R. P., L. N., N. C. C., N. C. F., U. F. C. şi A. V. pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul jandarmilor din Bacău și al inspectorilor vamali din Suceava.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuţ Racoci

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro