Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Insolvență Sistemul judiciar

CSM ref. intrarea în vigoare a Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice

23 decembrie 2015 | JURIDICE.ro

În cadrul ședinței Comisiei nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar, din 21 decembrie 2015, Comisia și-a însușit punctul de vedere al DLDC în sensul că trebuie luate o serie de măsuri concrete în vederea pregătirii sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Comisia a analizat:
– datele deținute de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești referitoare la numărul de executări civile active împotriva debitorilor persoane fizice;
– datele furnizate de Asociația Română a Băncilor referitoare la numărul persoanelor fizice care figurează ca fiind beneficiari ai creditelor neperformante acordate de bănci.
– datele statistice oferite de Serviciul de formare profesională și statistică judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii privind volumul de activitate: numărul de dosare/ judecător la judecătorii în materiile non-penale, precum și încărcătura medie pe judecător la secția a VII-a a Tribunalului București; numărul de dosare nou intrate în primele 10 luni ale anului 2015.
– comisia a apreciat că aspectele în legătură cu care se pune problema pregătirii sistemului judiciar sunt multiple: resurse umane, formare profesională, infrastructura instanțelor , costurile bunurilor și serviciilor suplimentare celor existente în prezent, generate de intrarea în vigoare a Legii nr. 151/2015.

Comisia a apreciat că este necesară suplimentarea schemelor de personal ale instanțelor cu aproximativ 600 de judecători și 750 de grefieri și grefieri registratori și arhivari.

La stabilirea acestui număr s-au avut în vedere și prevederile legii referitoare la specializarea judecătorilor, respectiv necesitatea consituirii, în medie, a 4 completuri specializate la fiecare judecătorie din reședințele de județ și cele 6 sectoare ale Municipiului București și a câte 2 completuri la celelalte judecătorii. Pentru soluționarea căilor de atac prevăzute de lege împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanță, este necesară majoritatea schemelor de personal de la tribunale, în medie cu câte 4 judecători, urmând a fi constituite 2 completuri specializate la nivelul fiecărui tribunal, a câte 2 judecători.

Acest necesar de resurse umane suplimentare a fost estimat fără a se include impactul asupra sistemului judiciar pe care îl va avea Decizia din 17.12. 2015 pronunțată de Curtea Constituțională, prin care s-a constatat neconstituționalitatea dispozițiilor art. 666 din Codul de procedură civilă, situație care va constitui o nouă cauză de supraîncărcare a activității judecătoriilor.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este durata necesară selectării judecătorilor și grefierilor – cel puțin 6 luni de la data aprobării hotărârii de guvern privind suplimentarea schemelor de personal ale instanțelor și de la data alocării sumelor de bani necesare. Rectificarea bugetară fiind admisibilă abia după prima jumătate a anului 2016, declanșarea procedurii de selecție nu s-ar putea face decât în a doua parte a anului 2016, iar numirea judecătorilor se va putea efectua cel mai devreme în anul 2017.

Comisia a luat act de activitățile de formare planificate de Institutul Național al Magistraturii pentru anul 2016, în domeniul insolvenței personei fizice și a apreciat că trebuie mărit bugetul INM și SNG corelativ nevoilor de formare în această materie.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Ministerul Justiției va trebui să calculeze impactul bugetar reprezentat de salarii, consumabile (hârtie, toner, coperte de dosare etc), achiziții echipament IT și mobilier, precum și de infrastructură (spații de lucru, spații de arhivare și săli de ședință).

Comisia apreciază că este necesară efectuarea unui veritabil studiu de impact privind consecințele intrării în vigoare a Legii nr. 151/2015, inclusiv asupra sistemului judiciar din România.

Toate aspectele menționate vor fi transmise Ministerului Justiției în vederea stabilirii planului de acțiune pentru implementarea Legii nr. 151/2015.

:: Minuta Comisiei nr. 1

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale