Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii

Intrarea în vigoare a Legii privind insolvenţa persoanelor fizice a fost amânată cu un an. UPDATE: CSM va solicita o nouă amânare
05.07.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 4 iulie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate, sesizarea Ministerului Justiţiei în vederea amânării din nou a intrării în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanei fizice, pentru adoptarea măsurilor ce se impun pentru pregătirea tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice implicate în procedura de insolvenţă, atât sub aspect funcţional, cât şi organizatoric.

:: Ordinea de zi soluționată ( pct. 19)

***

Miercuri, 23 decembrie 2015, Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, până la 31 decembrie 2016, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Motivele amânării sunt două:
– o parte din mecanismul de aplicare nu este încă pregătit
– normele metodologice de implementare nu au fost adoptate.

Ca urmare a amânârii, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern. Totodată, se prelungește perioada în care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului are sarcina să înființeze cele 42 de Comisii de insolvență la nivel teritorial și Comisia de insolvență la nivel central, cu scopul de a avea un sistem național care să asigure corectitudinea și transparența în materia insolvenței persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvență și va face demersurile pentru dotarea spațiilor în care vor funcționa Comisiile de insolvență.

ANPC și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului, până la jumătatea lunii ianuarie, un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conțină etapele, termenele de realizare și responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Dacă termenul de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 nu ar fi fost prelungit s-ar fi ajuns la imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplicate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.

A se vedea și Amânarea intrării în vigoare a Legii privind insolvenţa persoanelor fizice

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Intrarea în vigoare a Legii privind insolvenţa persoanelor fizice a fost amânată cu un an. UPDATE: CSM va solicita o nouă amânare”

  1. E timpul ca cineva să-și facă vreme să scrie un articol de specialitate despre răspunderea pecuniară a legiuitorului, fie el delegat sau nu, și făcând astfel puțin drept comparat. Altfel, rămânem blocați într-o Divină comedie ce scapă controlului lumesc al democrației.

  2. Carmen POPA spune:

    Legea asta va intra in vigoare la Sfantul Asteaptă!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.