« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Timişoara. Constituire a unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, evaziune fiscală, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete. Trimitere în judecată
24.12.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuţ RACOCI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA-Timişoara. Constituire a unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, evaziune fiscală, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
P. R. V., reprezentant al SC Belle Fruct SRL şi SC Best New Mill SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată,
evaziune fiscală;
C. J. , reprezentant al SC Prestrobotrans SRL și SC Jean Trans Company SRL și POP VALER, reprezentant al SC Merișor Vest SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată;
F. S. P., administrator la SC Vicarforest SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
T. M., primar al comunei Zăbrani, județul Arad la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
SC BELLE FRUCT SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
SC JEAN TRANS COMPANY SRL, SC PRESTROBOTRANS SRL, SC MERIȘOR VEST SRL, SC VICARFOREST SRL şi SC BEST NEW MILL SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2014, inculpații P. R. V. și T. M. au constituit un grup infracțional la care au aderat ulterior şi inculpaţii C. J. şi P. V., în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.
Valoarea totală a sumelor de bani încasate, pe nedrept, de firma administrată de inculpatul P. R. V. în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro) reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole.
Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul P. R. V. a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 56 ha, respectiv 175,86 ha.
Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților C. J. , P. V. şi F. S. P., administratori ai societăților comerciale „prestatoare de servicii” sau de inculpatul P. R. V., pentru a justifica, în fața reprezentanților instituției respective, cheltuirea unor sume de bani.
Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul T. M., care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul P. R. V., în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole.
Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 56 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul T. M.
Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 110.250 euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de instituția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafețelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit, obținerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole).
O parte din foloasele obţinute (1.911.580 lei) de inculpaţii  P. R. V., C. J. şi P. V., ca urmarea a obţinerii pe nedrept a fondurilor nerambursabile, au fost ulterior supuse unor proceduri de ”albire” sau ”spălare”, pentru a crea aparența de legalitate, de onestitate a mijloacelor bănești obținute în modalitatea arătată mai sus.
Mai mult, în cursul anului 2013, inculpatul P. R. V. a dedus, solicitat și obținut rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA), în sumă de 141.076,84 lei, aferentă unor operațiuni comerciale, stabilite ca fiind nereale, finanțate cu fonduri nerambursabile, provenind din bugetele UE (operațiuni comerciale scutite de TVA).

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor T. M., C. J. , P. V., P. R. V. , SC Jean Trans Company SRL.

De asemenea, a mai fost dispusă indisponibilizarea sumelor de bani (în lei și valută) din conturile bancare ale inculpatelor SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL și SC Merișor Vest SRL.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Arad, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuţ Racoci

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD