Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Suceava. Abuz în serviciu, conflict de interese, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinere ilegală de fonduri, înşelăciune, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
24.12.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuț RACOCI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Suceava. Abuz în serviciu, conflict de interese, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinere ilegală de fonduri, înşelăciune, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
A. C. V., viceprimar al municipiului Botoşani, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
conflict de interese;
T. A.-N., administrator şi asociat al S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
– participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– participaţie improprie la infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri,
înşelăciune;
A. B.-V., fratele primului inculpat, administrator al unor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
– participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– participaţie improprie la infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri,
înşelăciune,
– participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor,
spălare a banilor;
H. M., administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor;
M. D.-O. şi C. A., auditori în cadrul unei societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie-decembrie 2011, inculpatul A. C. V., în calitate de viceprimar al Municipiului Botoşani şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor privind atribuirea, de către municipiul Botoşani, a contractului „Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor – sursa şi reţele” a depus diligenţele necesare în vederea determinării membrilor comisiei respective de a declara admisibilă şi apoi de a declara câştigătoare oferta depusă de S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia.
De menţionat este faptul că această societate a fost înfiinţată special de inculpatul A. B.-V., fratele viceprimarului, în cursul lunii octombrie 2011, fapt cunoscut de viceprimarul municipiului Botoşani.
De asemenea, inculpatul A. C. V. cunoştea şi faptul că datele prezentate nu sunt reale, având scopul final de a obţine pentru el şi pentru fratele său A. B. V. sumele aferente acestui contract.
În sensul celor menţionate mai sus, inculpatul A. B. V. a întocmit în fals mai multe documente cu scopul de a obţine pentru sine, prin intermediul S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, suma de 903.879,40 lei alocată din bugetul UE şi suma de 90.387,94 lei din bugetul local, fără ca beneficiarul lucrărilor să cunoască situaţia de fapt reală.
Oferta S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia a fost depusă ulterior la sediul Primăriei Botoşani de către inculpatul T. A. N. şi susţinută de acesta în faţa comisiei de evaluare, cunoscând că a fost semnată în fals de inculpatul A. B. V. şi fără a cunoaşte datele înscrise în formularele de ofertă, deşi deţinea în mod legal calitatea de administrator a societăţii.
Demersurile inculpatul A. C. V. au avut ca obiectiv final atribuirea contractului respectiv către S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, pentru ca fratele său, inculpatul A. B. V., să obţină sumele de bani alocate acestui contract.
În urma verificărilor efectuate în cauză, a rezultat faptul că S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia nu îndeplinea cerinţele de calificare solicitate şi nu a declarat subcontractorii (firme deţinute de cei doi fraţi), cu scopul de a ascunde conflictul de interese în care se afla inculpatul A. C. V.
Ca urmare a desemnării ca şi câştigătoare a firmei menţionate mai sus, Primăria municipiului Botoşani a fost sancţionată prin aplicarea unei corecţii financiare de 100 % din valoarea contractului respectiv, stabilită de Autoritatea de Management POS Mediu, pentru încălcarea de către societatea respectivă a clauzelor contractuale şi de către inculpatul A. C. V. a prevederilor legale privind conflictul de interese, cauzându-se prin acestea un prejudiciu bugetului unităţii administrativ teritoriale în cuantum de 2.241.620,91 lei.
Pentru a ascunde provenienţa ilicită a sumei de 1.019.695,53 lei primită în condiţiile mai sus menţionate de la Primăria Municipiului Botoşani, inculpatul A. B.-V., deşi nu avea vreo calitate în S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, a determinat-o pe contabila acestei firme să transfere banii respectivi în conturile unor societăţi controlate de el şi de inculpatul H. M. Ulterior, în acelaşi scop, banii respectivi au fost ridicaţi de la bancă de cei doi inculpaţi în numerar.
În datele de 26 şi 28 octombrie 2011, inculpatul M. D.-O. a consemnat în rapoartele de audit întocmite în baza cererii de certificare a S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, date nereale, cu privire la activitatea acestei societăţi, a dotărilor şi a procedurilor ce au fost implementate, cu scopul de a acorda în timpul cel mai scurt două certificări ISO.
Aceste rapoarte au fost semnate şi de inculpata C. A., în calitate de membru al echipei de audit, fără a participa la activitatea de audit propriu-zisă şi fără a evalua datele înscrise în cuprinsul acestora.

Primăria municipiului Botoşani s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.241.620,91 lei.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor A. B. V., A. C. V., T. A. N. şi H. M.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgia-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti