« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
2 comentarii

Provocări pentru Justiție în anul 2016
30.12.2015 | Cristi DANILEȚ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Pentru JUSTIŢIE anul 2016 aduce următoarele provocări:

1. Alegerea în primele zile din ianuarie a unui nou Preşedinte al CSM şi Vicepreşedinte al CSM. Aceştia au un mandat de câte un an şi sunt aleşi  doar din rândul actualilor membri ai CSM.

2. Numirea în toamnă de către Preşedintele statului, la propunerea CSM, a unui nou preşedinte al ICCJ şi a unui nou vicepreşedinte al ICCJ. Este vorba de încetarea mandatulului judecătoarei Livia Stanciu (care nu mai are dreptul să fie din nou preşedinte al ICCJ, ea având deja două mandate) şi al judecătorului Ionuţ Matei. Mandatul este de trei ani.

3. Numirea la jumătatea anului de către Preşedintele statului, la propunerea ministrului justiţiei şi cu avizul secţiei pentru procurori a CSM a unui nou Procuror General al PICCJ şi a unui nou procuror-şef al DNA. Mandatul ambilor este de trei ani.

4. Desfăşurarea în toamnă de alegeri pentru noi membri ai CSM. În momentul de faţă este controversat aspectul cu privire la numărul locurilor care vor fi deschise procedurii de alegere: unii membri CSM susţin că tot CSM-ul trebuie reînnoit, alţii că numai locurile ocupate de membrii care au avut un mandat plin din ianuarie 2011. Actualii membri ai CSM nu mai au dreptul să fie realeşi. Noii membri îşi vor începe mandatul în ianuarie 2017, mandat ce va avea o durată de şase ani.

5. Numirea în a doua parte a anului a trei judecători la CCR, câte unul de către Preşedintele statului, de Senat şi de Camera Deputaţilor. Încetează mandatele judecătorilor Augustin Zegrean, Puskas Valentin-Zoltan şi Tudorel Toader, care nu mai pot fi numiţi încă o dată. Mandatul noilor membri va fi de nouă ani.

Jud. dr. Cristi Danileț
Membru CSM

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Secţiuni: Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Provocări pentru Justiție în anul 2016”

 1. Viorel PAPU spune:

  Şi provocările reale, care nu sunt din lumea politică ci din lumea magistraţilor:

  1. Reducerea volumului de muncă/suplimentarea schemelor de personal principal/auxiliar şi/sau majorarea salariilor la nivelul Greciei, de exemplu.

  2. Plata magistraţilor în funcţie de munca depusă şi înlăturarea egalităţii de salarizare între cei cu volum copleşitor de muncă şi cei cu dosare prea puţine.

  3. Condiţii UMANE de muncă, cum ar fi: maximum 2 judecători/procurori/grefieri într-un birou de minim 10 m.p. preferabil dotat cu geam pentru aerisire şi lumină naturală; fiecare judecător să stea în birou cu grefierul său (pentru cei care au grefierii lor).

  4. Înlăturarea ingerinţelor inspecţiei judiciare cu privire la soluţiile procesuale ale procurorilor/judecătorilor.

  5. Deconspirarea totală şi definitivă a magistraţilor informatori/colaboratori cu serviciile secrete.

  Ar mai fi de zis, ca de la un avocat cârcotaş: înlăturarea tuturor magistraţilor incompetenţi din sistem, nerespectarea deciziilor CEDO şi CJUE împotriva României să fie abatere disciplinară, accesul avocaţilor direct la toate fişierele scanate ale dosarului de urmărire/instanţă şi alte nazuri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD