Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

Noutăți introduse prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea bugetului de stat pe anul 2016


30 decembrie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Casa Națională de Pensii Publice anunță că, începând cu data de 1 ianuarie 2016, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea bugetului de stat pe anul 2016 sunt introduse o serie de noutăți, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, dat publicității marți, 29 decembrie 2015.

Astfel, cotele de contribuţie de asigurări sociale vor fi:
– pentru condiţii normale de muncă: 26,3 %;
– pentru condiţii deosebite de muncă: 31,3%;
– pentru condiţii speciale de muncă: 36,3%.

De asemenea, cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este, în anul 2016, de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 5,1% și este inclusă în contribuția individuală de asigurări sociale.

La încheierea contractelor de asigurare socială, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei.

În cazul venitului minim lunar asigurat de 938 lei, cota de contribuție de asigurări sociale de stat este de 247 lei, iar pentru venitul maxim lunar asigurat de 13.405 lei, cota de contribuție de asigurări sociale de stat este de 3.526 lei.

Pentru anul 2016, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei, iar indicele de corecţie 1,09.

Mai mult, cuantumul ajutorului de deces este de:
– 2.681 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
– 1.341 lei, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Anul viitor, la calculul venitului impozabil lunar din pensii se deduc, în ordine:
– contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii care  se aplică numai asupra părții de venit care depăşeşte valoarea unui punct de pensie, respectiv 872 lei;
– suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei.

Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 400 lei, iar cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 698 lei.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii