Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Noutăți introduse prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea bugetului de stat pe anul 2016
30.12.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Casa Națională de Pensii Publice anunță că, începând cu data de 1 ianuarie 2016, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea bugetului de stat pe anul 2016 sunt introduse o serie de noutăți, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, dat publicității marți, 29 decembrie 2015.

Astfel, cotele de contribuţie de asigurări sociale vor fi:
– pentru condiţii normale de muncă: 26,3 %;
– pentru condiţii deosebite de muncă: 31,3%;
– pentru condiţii speciale de muncă: 36,3%.

De asemenea, cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este, în anul 2016, de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 5,1% și este inclusă în contribuția individuală de asigurări sociale.

La încheierea contractelor de asigurare socială, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei.

În cazul venitului minim lunar asigurat de 938 lei, cota de contribuție de asigurări sociale de stat este de 247 lei, iar pentru venitul maxim lunar asigurat de 13.405 lei, cota de contribuție de asigurări sociale de stat este de 3.526 lei.

Pentru anul 2016, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei, iar indicele de corecţie 1,09.

Mai mult, cuantumul ajutorului de deces este de:
– 2.681 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
– 1.341 lei, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Anul viitor, la calculul venitului impozabil lunar din pensii se deduc, în ordine:
– contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii care  se aplică numai asupra părții de venit care depăşeşte valoarea unui punct de pensie, respectiv 872 lei;
– suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei.

Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 400 lei, iar cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 698 lei.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.