Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Ce să ne dorim pentru anul cel nou?
04.01.2016 | Dan Andrei POPESCU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Ne aflăm în primele zile ale unui nou an – 2016. Cu acest prilej oamenii au multe aștepări…

Așa cum trec anii am înțeles că nicun an nu este absolut nou, după cum nu poate fi nici vechi. Anul este doar altul…

Fiecare an parcurge, în general, drumul obișnuit în viețile noastre. Nu se schimbă, de fapt, nimic sau nimic în mod radical. Totul se rotește… Anul este, se poate spune, calculabil. Dar și omul, în general, este o ființă calculabilă, o ființă estimabilă (anticipabilă), aptă de a fi interpretată și “citită”… Străzile pe care le parcurgem sunt aceleași. Oamenii pe care îi întâlnim sunt aceiași, oameni ale căror gândire o cunoaștem, care repetă, de obicei, aceleași lucruri… Monotonia cuprinde lumea în care trăim… Sunt puține lucruri care sunt noi și care, într-adevăr, ne surprind: câteva idei, cărți, întâlniri, câteva discuții… Dar, oricât de puține să fie aceste lucruri noi, ele dau, de fapt, culoare și contur vieții noastre, ele dau dinamism zilelor pe care le trăim; în aceste evenimente noi stă puterea pulsatoare a vieții. Aceste momente rare, aceste “întâmplări” noi devin însă foarte importante, fiind adevărate cadouri ale vieții.

La sfârșitul și începutul unui an suntem, inevitabil, cuprinși de sentimentul trecerii. Trecem pragul dintre anii trăiți și anii care sperăm că urmează… Pragul – ne spune Rudolf Otto (în “Despre numinos”) – este sfânt… Pentru că în acest moment al trecerii, anumite lucruri care aparțin de trecut primesc amprenta eternității… Fie că sunt momente plăcute sau dureroase, ele se “lipesc”, se integrează în noi, devenind, de fapt, o parte vitală a ființei noastre. Astfel, memorizăm, în decursul anilor, multe întâmplări, multe “fețe”, multe cuvinte… În același timp, din acest “prag” încercăm să privim spre viitor, încercăm să prefigurăm ziua de mâine; din acest prag încercăm să scriem cu putere despre ziua de ieri și de mâine… De aceea, pot spune că “pragul” nu este un simplu “decantor” între vechi și nou, între ceea ce este și ceea ce urmează să fie, ci el îndeplinește, mai degrabă, o funcție eshatologică. El mă desparte pe mine cel de ieri de mine cel de mâine, despărțind, de fapt, două entități diferite, două “persoane” diferite… Eu cel de ieri se completează cu eu cel de mâine și, în felul acesta, rezultă un alt “Eu”, diferit de cel de ieri sau de azi… Eu cel de mâine îl acceptă, “îl preia” și îl transformă pe eu cel care am fost, pe eu cel de ieri… Este rostul și misiunea lui…

Nu de mult, legat de acest lucru, am citit ceva interesant… Este binecunoscută disputa dintre creștinism și iudaism. În acest context, Profesorul și rabinul Jacob Neusner, unul dintre cei mai iluștri reprezentanți ai gândirii iudaice contemporane, afirmă că învățătura creștinismului nu trebuie pusă în contrast cu iudaismul timpului (contrapusă acestuia); cuvintele lui Isus reprezintă o continuare a revelației, iar, pe de altă parte, “Isus ajunge să se dizolve complet în lumea iudaică, singurul element de deosebire fiind doar anumite amănunte sau vreo interpretare originală a Legii.” Jacob Neusner amintește în opera sa “A Rabbi Talks with Jesus” (McGill-Queen’s University Press, 2000) despre dialogul imaginar purtat de un rabin cu Isus: “Este impresionant schimbul de idei pe care rabinul, după întâlnirea (ideală – a.n.) cu Isus, îl are cu învăţătorul lui la sinagogă. Învăţătorul întreabă: A lăsat ceva deoparte din Torah acest Isus al tău? Rabinul răspunde: Nu! A schimbat ceva? Nimic. Învăţătorul reia: Atunci, a adăugat ceva? Rabinul afirmă: Da…, pe sine însuşi! ( s.n.)”.

De obicei la Anul Nou ne urăm unii altora diferite lucruri… Însă aproape toate sunt lucruri convenționale, lucruri care însă nu țin numai de voința și puterea noastră: ne urăm sănătate, succes în carieră, noroc și fericire în plan personal, împlinire și prosperitate! Or, acestea sunt lucruri care nu țin doar de noi sau de cei care ni le doresc… Este important să ne dorim unii altora (pe lângă cele amintite mai sus) și lucruri care țin de noi, care pot fi împlinite, în primul rând, de noi… Îmi doresc ca noul an să ne facă mai înțelepți și mai buni, mai sensibili, mai atenți și mai apropiați unii de alții, să ne aducă mai multă pace și înțelegere, să ne dăruim unii altora, să ne facă să trăim cu încredere și speranță viitorul, să ne facă să ne simțim cu toții membri vitali ai unei comunități cu o îndelungată tradiție!

Dar, în primul rând, vă doresc ca la sfârșitul anului, când, privind retrospectiv, vă puneți întrebarea cum a fost anul care s-a încheiat, ce a-ți adăugat la acest an, să vă puteți răspunde cu toată sinceritatea: pe noi înșine!

Așa vă doresc, din toată inima, un an nou și fericit!

La mulți ani!

Conf. univ. dr. Dan Andrei Popescu
Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti










Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti