Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Executor judecătoresc condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu, fals intelectual și spălare de bani
05.01.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionut RACOCI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Recuperare creanțe
JURIDICE - In Law We Trust

ICCJ. Abuz în serviciu, fals intelectual, spălare de bani. Condamnare definitivă.

Prin decizia penală nr. 454 din 10 decembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul P. D. C., executor judecătoresc la data faptelor, iar ulterior avocat în cadrul Baroului Iași, la o pedeapsă de 3 ani și 3 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave,
– două infracțiuni de fals intelectual, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție,
– instigare la fals intelectual, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție,
– două infracțiuni de spălare de bani, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție.

Condamnă pe inculpata L. V. C. la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial și spălare de bani, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție, în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul L. C., la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fals intelectual.

Condamnă pe inculpatul H. P., la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

Obligă, în solidar, inculpații P. D. C. și L. V. C. la plata către partea civilă, Municipiul Iași, prin reprezentantul său legal – Primarul Municipiului Iași, la plata sumei de 561.561 lei reprezentând daune materiale.

Obligă inculpații să plătească statului cu titlu de cheltuielile judiciare, după cum urmează: P. D. C. suma de 1500 lei, L. V. C. suma de 1000 lei, L. C. suma de 500 lei și H. P. suma de 500 lei.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 10 aprilie 2013, (comunicat 325/VIII/3 din 12 aprilie 2013).

Text neoficial, destinat mass-media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionut Racoci

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti


Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti