Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Sustenabilitate

DNA. Buletin de presă – decembrie 2015

5 ianuarie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marius Ionut RACOCI

DNA – Buletin de presă.

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2015, având ca obiect infracțiuni privind fraudarea fondurilor europene:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

D. M., director al Liceului Tehnologic Constantin Brâncoveanu din Orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
fals în declarații (4 infracțiuni),

D. I. R., soțul primei inculpate, primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
complicitate la fals intelectual (2 infracțiuni),

C. C. V.Ș. D. C. B. I., S. E.I. C. și Ș. A., funcționari în cadrul în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader și Investiții Non – Agricole, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
fals intelectual,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2014, inculpata D. M., în calitate de director la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu„ orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a declarat în fals și a folosit declarații care atestau fapte și împrejurări nereale ce au fost folosite ulterior, drept condiții esențiale, la accesarea fondurilor nerambursabile din bugetul Uniunii Europene prin Măsura 112 a proiectului „Instalarea tânărului fermieri”, în sumă totală de 40.000 euro (alocată în două tranșe).
Concret, inculpatul D. I. R., în calitate de primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, i-a determinat și i-a ajutat pe ceilalți inculpați, funcționari în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, să întocmească două rapoarte de verificare în teren, în care au menționat, în mod nereal, că situația verificată în teren este conformă cu realitatea, iar verificarea s-a efectuat în prezența inculpatei D. M..
Aceste documente au fost întocmite în prezența inculpatului D. I. R. și ștampilate de acesta din urmă, deși nu avea calitatea cerută de lege. 
În aceeași calitate de director la Liceul tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, inculpata D. M., cu intenție directă, a omis să declare în declarațiile de avere aferente anilor 2011, 2012, 2013 și 2014 mai multe bunuri imobile pe care le dobândise la data completării documentelor respective.

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 172.931,80 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatei D. M..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:A. V. , primar al comunei Borca, jud. Neamț, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,C. C. , viceprimar la Primăria comunei Borca, jud. Neamț, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:La data de 12 mai 2010, inculpatul C. C. , în calitate de viceprimar al comunei Borca, jud. Neamț, a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru terenuri cu destinația pășune, pentru anul 2010.
  Prin aceste documente se atesta în mod fals, faptul că Consiliul Local al comunei Borca, jud. Neamț exploatează o suprafață de 1462,97 hectare pășune pentru care s-a solicitat sprijin, în condițiile în care inculpatul cunoștea că acest teren este utilizat/exploatat de crescătorii de animale de pe raza comunei respective, ca și în anii anteriori.
  Unul dintre aceste documente a fost completat și semnat de inculpatul A. V., deși cunoștea că acesta conține date nereale, respectiv faptul că terenul respectiv avea altă destinație.
  Urmare a acestor acțiuni, Primăria comunei Borca a încasat nelegal în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață – campania 2010, suma totală de 1.826.833,74 lei, din bugetul Uniunii Europene.

  Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.265.183,90 lei, reprezentând sumele acordate ca sprijin financiar în anii 2009 și 2010.

  În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile – terenuri aflate în domeniul privat al Unității Administrativ Teritoriale Borca, jud. Neamț, parte responsabilă civilmente în cauză.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați – persoane fizice și juridice – în legătură cu un prejudiciu de peste 1 milion euro din fonduri europene:B. I. C., consultant în cadrul S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,
  fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
  fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,I. D., administrator de fapt al S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,M. V., administrator al unor S.C. AGRODENISA S.R.L. și R. A. G., administrator al S.C. RELRAMO S.R.L. , cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,
  fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, P. C., cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,

  Întreprinderea Individuală B. S. R., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată,
  fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
  fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

  S.C. AGRODENISA S.R.L.cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată,
  fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată

  S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată
  fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

  S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă agravată și continuată,

  S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată,
  fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, 

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În perioada 2008-2011, inculpata B. I. C. , în calitate de consultant în cadrul firmei S.C. Hard Manager Company S.R.L., i-a sprijinit pe ceilalți inculpați să depună cu intenție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean Cluj, cereri de finanțare pentru realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, în domeniul agricol și zootehnic.
  Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia inculpatei B. I. C. , beneficiarii fondurilor au depus, la aceeași instituție, documente false și inexacte întocmite în cea mai mare parte de inculpată, ce au vizat fie îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii și lucrări, activități care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective.
  Prejudiciul produs ca urmare a acestor activități infracționale a fost în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei din bugetul Uniunii Europene și suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat.

  În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparțin inculpatului S.C. Agrodenisa S.R.L.

  Dosarul a fost trimis spre Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpatelor:P. G.-I., director al Școlii „Matei Basarab” Târgoviște, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,M. E. L., profesor la Școala Gimnazială Matei Basarab din Târgoviște, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:La data de 8 februarie 2008, Școala Generală Matei Basarab din Târgoviște a solicitat participarea în perioada 2008 – 2010 la proiectul „FOOD FOR THOUGHT” (Hrană pentru minte), aprobat și finanțat de Comisia Europeană, în cadrul Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții – Programul sectorial Comenius.
  În acest sens a fost încheiat un contract, semnat între Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Școala Generală Matei Basarab din Târgoviște (în calitate de beneficiar), valoarea contractului de finanțare fiind de 24.000 euro.
  Conform celor menționate în cererea de finanțare, Școala „Matei Basarab” a solicitat un grant total în valoare de 24.000 euro pentru un număr planificat de minim 24 de mobilități (deplasări). S-a stabilit ca la aceste deplasări să participe un număr de 24 de persoane – profesori.
  Principalele persoane cu atribuții în cadrul proiectului au fost: M. E.-L. – coordonator de proiect și profesor de limba engleză în cadrul Școlii „Matei Basarab”, P. G.-I. , director al școlii, și o altă persoană.
  Din cercetările efectuate în cauză, s-a constatat că cele două inculpate au primit în cadrul proiectului următoarele sume de bani care constituie depășiri ale totalului ratelor maxime de subzistență.
  Astfel, inculpata Mihălăchioiu E.-L. a primit 545 euro iar inculpata P. G.-I. 191 euro, sumele fiind însușite de cele două persoane, cu titlu de diurnă, fără drept, întrucât încasaseră deja diurna aferentă mobilităților la care participaseră, în limita maximă admisă.
  Totodată, pe lângă sumele de bani menționate mai sus, cele două inculpate au ridicat din contul aferent proiectului, la data de 13 mai 2011, suma de 10.000 lei, sumă care nu a putut fi justificată ca fiind cheltuită în cadrul proiectului, fiind utilizată de sus-numitele în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată.

  Inculpatele au achitat suma de 4.629,17 euro cu care Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză.

  În prezența apărătorilor aleși, inculpatele P. G.-I. și M. E. L. au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

  De asemenea inculpatele au fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

  Dosarele de urmărire penală privind pe inculpatele P. G.-I. și M. E. L. , împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dâmbovița.

 4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpateiJ. M.-M.-C. , cetățean olandez cu reședința în România, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  înșelăciune,În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:La data de 3 septembrie 2010, în contextul depunerii la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Arad a documentației privind un proiect finanțat din fonduri nerambursabile, al cărui beneficiar era societatea pe care o administra, inculpata Jochems Myra-Maria-Cornelia, a folosit anumite documente false, fapt care a avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în sumă de 4.165.293 lei, din care a încasat efectiv 4.023.661,40 lei. Proiectul prezentat ar fi vizat construirea unei ferme zootehnice pentru taurine.
  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, întrucât prejudiciul cauzat a fost recuperat integral.Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad.
 5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților A.-D. G.-I. și Z. A.-L. , în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:În luna iunie 2012, inculpații A.-D. G.-I. și Z. A.-L. , au atestat în fals, în cuprinsul a două declarații, că sunt membri ai unei familii de fermier și că au lucrat în cadrul fermei acestuia, iar ulterior, au folosit la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Oficiul Județean Teleorman, respectivele declarații false împreună cu alte două declarații false atribuite fermierului, în cadrul cererilor de finanțare privind „Instalarea tinerilor fermieri” – Măsura 112.
  Astfel, cei doi inculpați au obținut pe nedrept, prin intermediul Întreprinderilor Individuale deținute de aceștia, suma totală de 355.560 lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri.În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei doi inculpați.
  În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 177.780 lei față de fiecare dintre cei doi inculpați.Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
 6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:B. I., asociat unic și administrator al SC Ferma Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,B. E., asociat și administrator al Sc Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,SC FERMA BIO ECOLOGIC SRLși SC BIO ECOLOGIC SRL, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În perioada 2011 – 2013, inculpați B. I. și B. E., în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale menționate mai sus, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, documente false (contracte de arendare fictive, adeverințe eliberate de Primăria comunei Girov, județ Neamț și tabele centralizatoare ale contractelor de arendă neconforme cu realitatea, etc.), în baza cărora au solicitat sprijin financiar nerambursabil și au primit, în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață, suma totală de 157.964,77 lei.

  În perioada 2008-2010, inculpata Bocancea Elena, în aceeași calitate și procedând în aceeași manieră, a încasat în mod injust de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț suma de 183.820,85 lei.

  Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 341.785,28 lei.

  În cauză, s-a dispus poprirea de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț a veniturilor inculpatului Bocancea Ioan, respectiv o treime din venitul lunar net până la concurența sumei de 111.762,97 lei și consemnarea acestora pe numele inculpatului și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:B. N., administrator al S.C. Ferma Rom-Au S.R.L, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  înșelăciune, în formă continuată,
  fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,S.C. FERMA ROM-AU S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
  folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  înșelăciune, în formă continuată.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
  În cursul anului 2009, inculpatul B. N. , în calitate de administrator al SC Ferma Rom-Au SRL, în contextul derulării proiectului „Construire complex porcine”, a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit documente false, inducându-i în eroare, în acest fel, pe funcționarii care au verificat legalitatea/conformitatea procedurilor de atribuire a contractelor, împrejurare fără de care acești funcționari nu ar fi executat contractul de finanțare în condițiile stipulate, nu ar fi avizat favorabil procedurile și contractele încheiate și nu ar fi declarat eligibile cheltuielile aferente.
  Urmare a acestor acțiuni, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a dispus decontarea din fonduri publice nerambursabile a sumei de 2.052.967,74 lei, (aferentă primei tranșe de plată) compusă din 1.642.374,192 lei – fonduri comunitare (80%) și 410.593,548 lei (20%) – fonduri din bugetul național.Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.052.967,74 lei.

  În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui bun imobil ce aparține inculpatei SC Ferma Rom-Au SRL.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei C. N. , în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:În luna iunie 2012, inculpata C. N. , a atestat în fals, în cuprinsul unei declarații, că este membră a unei familii de fermier și că a lucrat în cadrul fermei acestuia, iar ulterior, a folosit la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Oficiul Județean Teleorman, respectiva declarație falsă împreună cu o altă declarație falsă atribuită fermierului, în cadrul cererii de finanțare privind „Instalarea tinerilor fermieri” – Măsura 112.
  Astfel, inculpata a obținut pe nedrept, prin intermediul Întreprinderii Individuale deținută de aceasta, suma totală de 177.780 lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri.În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpată.
  În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 177.780 lei.Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
 9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. I. , în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:La data de 15 iulie 2013, inculpatul Munthiu Iosef, în calitate de reprezentant al Asociației Crescătorilor de T. M. , a consemnat (în nume personal și în numele asociației) în cuprinsul a două cereri de plată cu sedii de exploatație fictive, declarând în mod nereal că datele din formularul cererilor de plată sunt reale, complete, corecte și valabile, fapte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de subvenții în sumă totală de 11.544,24 lei, a căror sursă de finanțare provine integral din fonduri europene, respectiv Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A.).În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deținut de inculpat, până la concurența sumei de 11.544,24 lei.
  În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Alba s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 11.544,24 lei.Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
 10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpațilorP. F. R., administrator al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 acte materiale).S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:În perioada iunie – iulie 2010, inculpatul P. R. F., în calitate de reprezentant legal al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L. și reprezentant legal al proiectului „Achiziție utilaje în domeniul construcțiilor”, cu ocazia depunerii cererii de finanțare privind proiectul respectiv, la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Olt din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, a anexat mai multe documente false cu ajutorul cărora a indus în eroare funcționarii A.P.D.R.P., care au avizat favorabil cererea, încheind contractul de finanțare și au dispus decontarea (plata) din fonduri nerambursabile (F.E.A.D.R.) a sumei de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro).
  Astfel, prin accesarea și atribuirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile F.E.A.D.R., pentru implementarea proiectului „Achiziție utilaje în domeniul construcțiilor”, s-a produs un prejudiciu de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro), sumă ce a fost obținută pe nedrept de S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L.
  În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) s-a constituit ca parte civilă cu suma menționată anterior.

  În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deținut de inculpatul Păun Florentin Remus.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

:: sursa : www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership