Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Avocați, Opinii, SELECTED

Retrospective 2015 și perspective 2016 în profesia de avocat

5 ianuarie 2016 | Gheorghe FLOREA

2015 a fost un an plin de evenimente și frământări  în ceea ce privește starea actuală și viitorul profesiei de avocat și urmează un alt an care se anunță la fel de dificil, dacă avem în vedere toate acumulările care s-au produs în privința legislației noi, a proiectelor de reglementări și a jurisprudenței la nivel intern și european, cu impact puternic asupra profesiei de avocat.

Devine tot mai evident că este nevoie, mai mult decât oricând, de coeziunea  avocaților pentru a face față schimbărilor ce se succed în ritm accelerat.

În anul care a trecut, au fost mai multe proiecte legislative, în special cele în materie fiscală, care au constituit provocări la adresa principiilor independenței profesiei de avocat prin propuneri de dispoziții, potrivit cărora reconsiderarea activităților independente în dependente ar fi devenit regula, și nu excepția, așa cum s-a ajuns în cele din urmă, după numeroase luări de poziție ale UNBR. Totodată, secretul profesional a fost grav amenințat de proiectul noului cod de procedură fiscală, care prevedea ca avocații să raporteze zilnic la fisc tranzacțiile de peste 5000 de euro ale clienților. La fel, în urma luărilor de poziție ale UNBR, aceste propuneri au fost eliminate din forma finală, adoptată de Parlament.

Actualmente, sunt la Camera Deputaților două proiecte de importanță maximă pentru profesie, respectiv modificarea legilor profesiei de avocat, care au fost adoptate de Senat în cursul anului trecut. Este vorba de proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat și propunerea legislativă privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților. Aceste proiecte, care vor intra în dezbateri în prima sesiune a Camerei din 2016, sunt rezultatul a câțiva ani de consultare a avocaților și sunt menite să aducă la zi o serie de reglementări depășite de evoluția vieții economice și sociale sau devenite mai puțin eficiente din cauza evoluției legislative din alte domenii, care amenință principiile avocaturii. Există opoziție împotriva acestor proiecte, în special din partea celor care nu au interes ca avocatura să fie o profesie puternică. De aceea, revin cu un îndemn la coeziune, întrucât este foarte important ca aceste proiecte să treacă, pentru ca profesia să poată face față schimbărilor pe care le cere actualitatea.

Pe de altă parte, o serie de hotărâri, pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2015,  vor avea, în general, un impact pozitiv în ceea ce privește profesia de avocat și ne așteptăm să influențeze atât jurisprudența internă, cât și evoluția legislativă. Anul trecut, la CEDO a fost o adevărată avalanșă de hotărâri, în special în ceea ce privește libertatea de exprimare a avocaților, precum și hotărâri care condamnă interceptările convorbirilor confidențiale avocat-client sau confiscarea nediferențită, angrosistă a documentelor avocaților, prin mandate emise în cauze în care avocatul respectiv nu este suspectat că ar fi comis vreo infracțiune. De asemenea, CEDO s-a pronunțat în legătură cu necesitatea unei protecții consolidate a secretului profesional al avocatului față de imixtiunile autorităților publice și a precizat  că acest secret nu poate contribui la propria incriminare.

2015 a fost un an cu deosebit de multe spețe la CEDO, care au implicat o analiză actualizată a principiilor profesiei de avocat, ca derivând din drepturi fundamentale. Aceste acumulări arată că este momentul unei regândiri, reanalizări a acestor principii, în acord cu un context economic, cultural, social și politic, foarte diferită sub multe aspecte.

De asemenea, și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-au pronunțat hotărâri de importanță majoră pentru evoluția ulterioară a profesiei de avocat. O hotărâre care dă foarte mult de gândit cu privire la viitorul profesiei este cea în cauza cauza Birutė Šiba împotriva Arūnas Devėnas, prin care s-a stabilit că Directiva 93/13/CEE din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii se aplică și contractelor încheiate de avocați. În consecință, avocatul este ”furnizor” de servicii, iar clientul ”consumator”, un mod de a gândi de neconceput până acum în dreptul continental. Prin urmare, chiar dacă sunt hotărâri date într-o anumită cauză, acestea sunt cu bătaie pe termen lung asupra evoluției legislative ulterioare.

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

O altă hotărâre CJUE, amplu comentată în mediile juridice interne și internaționale, va avea impact puternic asupra profesiei, în sensul prezervării dreptului la protecția datelor al avocaților și implicit a principiului secretului profesional. La cererea avocaților români, s-a stabilit foarte clar că se opun dreptului Uniunii Europene măsurile care permit unei autorități a administrației publice să transmită date personale unei alte autorități a administrației publice și prelucrarea lor ulterioară, fără ca persoanele vizate să fi fost informate.

Nu pot să nu observ că, în mai multe dintre aceste cauze soluționate de curțile internaționale de justiție, care au avut și vor avea impact pozitiv asupra avocaturii din toată Europa, care au ținut primele rânduri ale presei juridice europene, cei care au susținut astfel de acțiuni sunt avocați români. Este un semn bun că aceștia se implică la nivel european pentru apărarea profesiei.

E important să monitorizăm cu cea mai mare atenție aceste hotărâri ale instanțelor europene, întrucât arată și modificările în starea de fapt a avocaturii la nivel european, care sunt provocările și care sunt tendințele de rezolvare a acestora. Știm deja foarte clar că orice se întâmplă cu profesia în alte țări europene va ajunge și la noi, într-un fel sau altul, și este important să fim pregătiți în întâmpinarea oricărei probleme.

Ne așteaptă vremuri dificile în domeniul protecției secretului profesional, ținând cont de evoluția terorismului în Europa. Parlamentul European a promis finalizarea procedurilor legislative pentru noul pachet privind protecția datelor cel târziu în primăvara acestui an. Vor urma pachete legislative în acest sens și la noi, vor fi modificări în legislația privind reținerea și stocarea datelor și este important să le urmărim cu cea mai mare atenție și să contribuim cu expertiza noastră la identificarea unor dispoziții de echilibru între dreptul cetățeanului la siguranță și cel la viață privată. Avem în perspectiva apropiată și o nouă lege a securității cibernetice, care va pune aceleași probleme.

În domeniul asistenței juridice din oficiu, neacordarea de către state a fondurilor suficiente a dus la mari frământări la nivel european, înclusiv la greve prelungite ale avocaților în Franța și în Marea Britanie. La data de 8 septembrie 2015, Parlamentul European a adoptat Rezoluţia referitoare la situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că numeroase state membre ”limitează dreptul privind accesul la justiție al persoanelor care nu dispun de mijloace financiare suficiente” și dispune că  ”este esențial ca UE să adopte o directivă fermă și cuprinzătoare privind asistența juridică”. Prin urmare, și în acest domeniu, s-au produs acumulări consistente la nivel european și ne așteptăm ca această chestiune să rămână în prim plan și în 2016, inclusiv în România.

Este dificil să trec în revistă toate evenimentele care au marcat și vor marca avocatura în perioada următoare. În acest newsletter, vom încerca să facem o sinteză a celor mai importante reglementări sau proiecte de reglementări de impact, precum și a hotărârilor instanțelor europene ce vor avea o influență decisivă asupra evoluției profesiei.  Această sinteză configurează și perspectivele în viitorul apropiat, ce urmează prin adoptarea și aplicarea unor acte normative și hotărâri ale instanțelor.

Însă nu trăim zile în care să putem pune semnul bifat pe o problemă și să trecem la următoarea, gândindu-ne că, după ce le vom fi rezolvat pe toate, vom putea trage o linie și vom aduna o sumă de probleme rezolvate.

Interconexiunile și interdependențele au ajuns atât de mari datorită avansului tehnologiei, încât aproape orice eveniment din alte sfere economice are impact indirect asupra profesiei. În plus, instantaneitatea transmiterii informației face ca schimbările schimbările bruște de situații să fie la ordinea zilei.

Inclusiv natura evenimentelor, care trebuie monitorizate pentru a putea ține situația profesiei sub control, s-a schimbat foarte mult. Nu mai este suficient să urmărești o procedură legislativă la Parlament sau la Guvern, în funcție de stadiile prin care trece, conform legii, un act normativ până a ajunge în Monitorul Oficial. Procesul legislativ trebuie privit integrat cu tot mai multe reglementări și proiecte legislative, întrucât interconexiunile, interdependențele au crescut fără precedent, nu numai în mediul economic, ci și în cel legislativ. Așa că, orice turbulență într-un domeniu oarecare trebuie privită cu suspiciune, aproape nimic nu mai poate fi eliminat aprioric din analiză. Orice proiect de reglementare trebuie privit atent și prin contextul  opiniilor exprimate în presă și chiar în rețelele sociale de către decidenții politici, cu evoluția legislativă la nivel european, cu deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, care oricând pot schimba o orientare și cu hotărârile CEDO care ajung să se acumuleze în anumite domenii critice și trebuie să vezi momentul în care schimbarea devine inevitabilă. Așa cum s-a putut observa, chiar și evenimentele personale ale avocaților, incidente mai mari sau mai mici, pot avea impact direct inclusiv asupra evoluției profesiei.

Nu ne mai putem aștepta că, dacă am rezolvat anumite probleme, într-o bună zi vom sta liniștiți. Va trebui să acceptăm ideea că, pentru a supraviețui, va trebui să ne adaptăm ritmului accelerat, provocărilor continue și că acestea reprezintă noua normalitate.

Av. dr. Gheorghe Florea
Președintele UNBR

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!


Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories