Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Simona Negru: Mediul online poate fi benefic dacă e utilizat cu măsură
05.01.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Simona bunăÎn seara aceasta deschidem seria interviurilor cu studenți la drept și o avem alături de noi pe Simona Negru, studentă în anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Cu o carieră plină de realizări în ELSA Suceava, Simona ne-a împărtășit câte puțin din experiențele acumulate ca #studentladrept.

Alin Todirică: Bună seara, Simona! Mulțumesc că ai acceptat să acorzi un interviu pentru JURIDICE.ro. Pentru început, ce te-a făcut să alegi Facultatea de drept? A fost o dorință din copilărie, din adolescență?

Simona Negru: Bună seara! Îți mulțumesc și eu pentru invitație, mă simt onorată!

Pentru început, ideea de a fi studentă la drept s-a format pe vremea când eram în clasa a X-a, astfel că, în perioada următoare, mi-a fost destul de ușor să-mi stabilesc prioritățile pentru a-mi împlini visul.

Alin Todirică: Știm despre tine că ai fost Vicepreședinte al departamentului „Seminare și Conferințe” ELSA Suceava. Cum a fost să coordonezi alți studenți la drept?

Simona Negru: Da, așa este. A fost o provocare, dar și o experiență frumoasă. Pot spune că atunci când am preluat această funcție, în anul II de facultate, știam că urma să coordonez studenți din ani mai mari, ceea ce m-a determinat să am puține emoții. Însă, totul a decurs foarte bine, echipa ”Seminare și Conferințe” dovedindu-se a fi, în cel mai scurt timp, departamentul meu de suflet. Se spune că este greu să lucrezi cu oamenii, însă atunci când ai o echipă cu care să creezi lucruri frumoase, alături de care să ”șlefuiești” o idee care se va definitiva într-un eveniment memorabil, satisfacția este mare.

Alin Todirică: Dincolo de sutele de pagini de învățat, mai are timp studentul la drept de viața personală?

Simona Negru: Dacă e să avem în vedere sutele de pagini de învățat și viața personală, categoric, există timp pentru ambele. Dacă intervin și alte activități, de tipul voluntariatului, atunci este puțin mai complicat, dar nu imposibil. Important este, după părerea mea, să se stabilească prioritățile în funcție de situație.

Alin Todirică: Care sunt cele mai importante lucruri în viață pentru tine?

Simona Negru: Ceea ce este cel mai important pentru mine nu sunt lucruri. Familia, persoanele care-mi sunt alături, planurile personale și profesionale pe care doresc să le realizez… acestea sunt cele mai importante pentru mine.

Alin Todirică: Dacă acum ai avea posibilitatea să stai de vorbă cu studenta din anul I, Simona Negru, ce i-ai spune?

Simona Negru: I-aș spune să facă aceleași lucruri pe care le-a făcut Simona Negru care deja e în anul III, și chiar mai mult, pentru că întotdeauna se poate mai bine. Fiecare lucru, întâmplare, m-a învățat câte ceva. Experiențele frumoase, e clar că nu le-am contestat la momentul respectiv, iar lucrurile mai puțin frumoase, au avut, totuși, rostul lor, pe care l-am conștientizat mai târziu.

Alin Todirică: Ai participat anul trecut la Concursul Național de Procese Simulate pe Drepturile Omului organizat de către ELSA Timișoara. Cum a fost să pledezi în fața a zeci de oameni?

Simona Negru: A fost o experiență constructivă. Emoțiile au fost foarte mari, însă cu toate acestea, sunt bucuroasă că am avut ocazia să particip la un asemenea concurs. Dacă aș mai avea ocazia să particip la concursuri naționale de acest tip, este clar că nu aș ezita și aș mai participa. Aceste procese simulate, mai ales cele organizate la nivel național, îți oferă alte viziuni. Ai ocazia să interacționezi, să observi cum abordează alți studenți de la alte centre universitare situația, spețele respective, ceea ce te ajută la îmbogățirea și diversificarea perspectivelor persoanele și profesionale. Încurajez studenții să participe la aceste procese, deoarece au numai de câștigat!

Alin Todirică: Ce urmează pentru tine după terminarea facultății? Ce profesie juridică ai vrea să îmbrățișezi?

Simona Negru: După terminarea facultății, doresc să susțin examenul de primire în profesia de avocat. De asemenea, am în vedere și profesia de practician în insolvență.

Alin Todirică: Deschid colegii tăi JURIDICE.ro? Sau e prea complicat?

Simona Negru: Da, colegii mei deschid destul de des JURIDICE.ro, pentru că aici se pot afla informații de actualitate, necesare pentru aceștia.

Alin Todirică: Astăzi, fiecare dintre noi este activ pe facebook. Cât de important e pentru studentul de la drept mediul online?

Simona Negru: Eu, personal, consult mai întâi tratate de drept, cărți, cursuri universitare, care îmi clarifică noțiunile, iar mai apoi, apelez la mediul online, prin consultarea unor spețe, decizii, etc. Mediul online poate fi benefic dacă e utilizat cu măsură, mai ales că acesta poate facilita munca de cercetare care se impune studentului la drept.

Alin Todirică: Care ar trebui să fie preocupările studentului? Să invețe Drept, să învețe să privească spre viitor, dar și în prezent, să fie atent la sms-urile, chat-urile, mesajele de pe Facebook, Skype?

Simona Negru: Cred că este vorba despre echilibru. Categoric trebuie să învețe, dar trebuie să privească și spre viitor. Mai mult decât atât, sms-urile, chat-urile și mesajele pe facebook fac parte din viața fiecăruia dintre noi, indiferent că suntem sau nu studenți la drept.

Alin Todirică: Mulți elevi de liceu se gândesc să devină studenți la drept. Ce sfat le-ai da?

Simona Negru: Le-aș spune să poarte mai întâi un dialog cu actuali sau foști studenți la drept și să-și clarifice înainte de admitere dacă sunt potriviți sau nu pentru această facultate. Mulți elevi urmează dreptul, pentru că ”sună bine”, premisă care nu e tocmai determinantă în luarea acestei decizii. Însă, din perspectiva mea, a unui student care adoră dreptul, pot spune că e deosebit de frumos să ai ocazia să înveți și să înțelegi atât de multe lucruri care se întâmplă în jurul tău.

Alin Todirică: În final, cum ți se pare inițiativa Student la drept powered by JURIDICE.ro de a lua interviuri viitorilor juriști din țară?

Simona Negru: Această inițiativă mi se pare o idee foarte bună. În primul rând, dă posibilitatea diferiților studenți la drept din țară să-și împărtășească părerile, experiențele cu privire la viața de student în domeniul dreptului. În al doilea rând, prin intermediul acesteia, consider că este oferită o vizibilitate sporită în mediul juridic.

Alin Todirică: Mulțumim Simonei pentru răspunsurile oferite și îi urăm spor la învățat!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT


Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti