Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Robert Cazanciuc a publicat un raport privind mandatul său de ministru al Justiției
06.01.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiției, a prezentat marți, 6 ianuarie 2016, un raport privind activitatea sa în mandatul de ministru al Justiției, în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2015, publicat de AGERPRES.

În raport se arată, printre altele: ”Justiția este pilonul statului de drept și trebuie scoasă din orice joc politic, ferită de presiunile publice și apărată de tendințele unor politicieni de a-și construi o imagine publică pe baza deciziilor magistraților.

În ultimii doi ani, 2013 — 2015, sistemul judiciar a cunoscut poate cea mai însemnată evoluție pozitivă de după 1989, care poate fi definită de două coordonate: reforma consolidată, bazată pe buna cooperare dintre Executiv și instituțiile din sistem, și reforma cadrului normativ, prin intrarea în vigoare a noilor coduri (de procedură civilă, penal și de procedură penală). În opinia mea, cei mai relevanți indicatori pentru evaluarea impactului reformei sistemului judiciar îi reprezintă raportul MCV și nivelul de încredere a cetățenilor români în justiție. Astfel, ultimele două rapoarte MCV constată progresele României și evoluția pozitivă consolidată a sistemului judiciar. Este de remarcat că, pentru prima oară după 2007, Comisia Europeană a renunțat la vechile recomandări politice referitoare la statul de drept și a apreciat susținerea Executivului față de sistem, prin alocarea de multiple resurse (materiale, umane, de natură normativă), precum și buna colaborare dintre acești doi factori.

Privesc cu optimism viitorul și am încredere în faptul că proiecte noi, pe care le-am conceput și lansat — Cartierul pentru Justiție, Proiectul 25, Educație juridică în școli, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Scrisoarea celor 12 miniștri de justiție privind finanțarea sistemelor penitenciare (n.r. inițiativă unică în UE pentru construcția de penitenciare din fonduri structurale) și altele asemenea lor vor fi continuate și consolidate de cei care vor urma.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti


Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti