Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Verificarea depunerii la termen a întâmpinării


6 ianuarie 2016 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că verificarea depunerii în termen a întâmpinării se face din oficiu, fiind incidente dispoziţiile art. 208 C. proc. civ., în sensul că întâmpinarea este obligatorie, în afară de cazurile în care legea prevede în mod expres altfel. De asemenea, în procedura specială a ordonanţei de plată, formularea şi depunerea întâmpinării nu este facultativă, ci legea instituie ca regulă în sarcina pârâtului această obligaţie, iar nedepunerea întâmpinării sau chiar depunerea tardivă a acesteia, cu încălcarea termenului prevăzut la art. 1.018 alin. (3) C. proc. civ., prezintă o particularitate deosebită faţă de procedura comună și anume posibilitatea considerării de către instanţă a acestei neconformări ca o recunoaştere a pretenţiilor creditorului. În speță, în procedura ordonanței de plată, debitoarea nu a depus întâmpinarea în termenul legal de 3 zile înainte de primul termen de judecată, ci chiar în ziua şedinţei de judecată, fiind decăzută astfel din dreptul de a mai invoca excepţia necompetenţei teritoriale (excepţie de ordine privată). Față de aceasta, în mod greşit judecătoria sesizată nu s-a declarat competentă la primul termen de judecată, în condiţiile în care excepţia necompetenţei teritoriale nu a fost invocată în condiţiile legii şi a amânat cauza pentru următorul termen, când a admis excepţia, cu încălcarea art. 131 alin. (2) C. proc. civ., deşi pentru stabilirea competenţei nu erau necesare lămuriri şi probe suplimentare. (Decizia nr. 1698 din 18 iunie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii