Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Discursul judecătorului Marius Badea Tudose susţinut cu ocazia prezentării Raportului de activitate al CSM pe anul 2015
07.01.2016 | JURIDICE.ro


Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității miercuri, 6 ianuarie 2016, discursul judecătorului Marius Badea Tudose, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, susţinut cu ocazia prezentării Raportului de activitate al CSM pe anul 2015.

Experienţa de 5 ani ca membru al acestui Plen îmi permite să afirm că fiecare dintre noi am dezvoltat mecanismele principiale şi colegiale necesare unei funcţionări ca organism colectiv de decizie, că avem capacitatea de a gândi şi acţiona în sensul rolului constituţional al acestei instituţii şi de a aborda complex şi în perspectivă problemele de sistem, ca probleme ale societăţii, mai mult decât ca probleme ale noastre ca profesionişti ai sistemului.” a declarat Marius Badea Tudose.

De asemenea, judecătorul a menționat în discursul său părțile slabe, defectuoase identificate în decursul timpului, în privința evaluării calității resursei umane ce activează în sistemul judiciar.

O zonă de vulnerabilitate identificată de-a lungul timpului, în ceea ce priveşte evaluarea calităţii resursei umane din sistemul judiciar, a fost dată de ineficienţa sistemului existent de evaluare individuală a magistraţilor. Necesitatea creşterii efectivităţii procesului de evaluare a magistraţilor şi a eficientizării acestuia a impus modificarea şi completarea de o manieră substanţială a Regulamentului privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor, precum şi aprobarea unui nou Ghid de evaluare a activităţii profesionale a magistraţilor şi a unor noi fişe de evaluare a activităţii profesionale a acestora. Una dintre modificările operate o constituie corelarea indicatorilor de eficienţă a activităţii judecătorilor cu indicatorii pe baza cărora se apreciază  eficienţa şi eficacitatea activităţii instanţelor, iar în ceea ce priveşte evaluarea eficienţei activităţii desfăşurate de procurori, indicatorii relevanţi se vor raporta la volumul de activitate al parchetului în sectorul în care îşi desfăşoară activitatea procurorul evaluat.”

În privința posibilelor imixtiuni ale politicului în zona sistemului judiciar, judecătorul a suținut următoarele:

Chiar dacă şi pe parcursul anului 2015 s-au făcut simţite manifestări ale unor exponenţi ai vieţii politice, ai unor grupuri de interese sau ai unor zone mediatice, cu potenţial de afectare a independenţei justiţiei, sistemului judiciar şi/sau a magistraţilor, se poate aprecia că aceste tentative externe de vulnerabilizare au fost promt, corect şi proporţional contracarate, prin intervenţia echilibrată a Consiliului. Pe de altă parte, se observă că atitudinea şi aptitudinea constantă a Consiliului de a reacţiona la aceste derapaje au un efect disuasiv, inducând nu neapărat un caracter mai moderat, cât un limbaj mai controlat al mesajului public. În acelaşi registru, subiecţii cauzelor penale intens mediatizate au manifestat rezervă în a-şi expune public apărările sau a exprima opinii agresive cu privire la justiţie sau magistraţi, conştientizând ineficienţa şi inutilitatea  unor astfel de demersuri din perspectiva propriilor poziţii procesuale.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate