Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Actiune în contencios administrativ vs. acțiune pe dreptul comun
08.01.2016 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că cererea de ordonanţă preşedinţială, formulată în temeiul dispoziţiilor art. 996-998 C. proc. civ., prin care s-a solicitat obligarea pârâtei Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la acordarea în mod gratuit a unui anumit medicament nu se circumscrie dispoziţiilor Legii nr. 554/2004 care delimitează obiectul acţiunii în contencios administrativ, în condiţiile în care, aşa cum rezultă cu din cuprinsul cererii de chemare în judecată, reclamantul nu contestă şi nici nu face referire la un act administrativ, un contract administrativ, la refuzul nejustificat de a-i rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim sau la faptul că nu i s-ar fi răspuns în termenul legal la solicitarea adresată unei autorităţi publice. În acest sens, simpla calitate a pârâtului de autoritate publică nu este de natură a atrage per se competenţa instanţei de contencios administrativ, câtă vreme nu este îndeplinită şi condiţia sus-menţionată, astfel că, Înalta Curte a statuat că soluţionarea cererii reclamantului este de competenţa instanţei de drept comun. (Decizia nr. 404 din 3 februarie 2015 pronunţată de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competență)

Corina Cioroabă

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţareImportant: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.