« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Maimuța Naruto nu are drepturi de autor asupra selfie-urilor făcute. UPDATE: Acord între cele două părți
07.12.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 11 septembrie 2017, la finalul unei bătălii juridice inedite, litigiul dintre fotograf și maimuța macac s-a soldat cu un acord între cele două părți, conform căruia fotograful a acceptat să doneze 25% din viitoarele sale venituri obținute din folosirea sau vânzarea selfie-urilor cu maimuța organismelor care protejează habitatul macacilor negri cu creastă din Indonezia, potrivit bbc.com.

***

Un judecător american a decis că maimuța macac ce și-a făcut două selfie-uri zâmbind, în anul 2011, nu deține drepturi de autor asupra fotografiilor, potrivit AFP.

Selfie-urile lui Naruto, maimuța în vârstă de 6 ani, au fost incluse în cartea fotograful britanic David Slater, fiind realizate în anul 2011, pe insula indoneziană Sulawesi. Ulterior, fotografiile au devenit virale în mediul online.

În aceste condiții, Organizația pentru drepturile animalelor PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) a decis să se adreseze instanței pentru a apăra drepturile de autor ale lui Naruto.

Suntem într-un punct al istoriei – în care știm mai mult despre cine sunt animalele, nu despre ce sunt – în care avem imperativul moral de a continua evoluția dreptului care s-a dovedit a fi vitală progresului și îmbunătățirii societății noastre. Toate animalele merită drepturi de bază, care reflectă trăsăturile și nevoile lor complexe.” susține Organizația pentru  drepturile animalelor PETA.

Cu toate acestea, un judecător din San Francisco a declarat miercuri că, ”deși Congresul și Președintele pot extinde protecția legilor la animale, nu există niciun indiciu că au făcut-o în cazul legii privind drepturile de autor”.

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul proprietatii intelectuale, Internațional, Protecția animalelor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill


Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD