Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Ploiești. Abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, uz de fals. Trimitere în judecată


8 ianuarie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuţ RACOCI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Ploiești. Abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată,
în stare detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, a inculpatei M. F., la data faptelor președinte al Judecătoriei Răcari, județul Dâmbovița, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, (2 acte materiale),
fals intelectual în formă continuată, (4 acte materiale),
uz de fals în formă continuată, (4 acte materiale);
și în stare de libertate a inculpatului T. C. I., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii noiembrie 2009, inculpata M. F., în calitate de magistrat-judecător la Judecătoria Răcari, jud. Dâmbovița și președinte al respectivei instanțe, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu și ignorarea normelor imperative de procedură civilă, beneficiind de concursul nemijlocit al inculpatului T. C. I., a soluționat o cauză care a format obiectul unui dosarului civil, pe baza unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului, în absența părților implicate și a tuturor probelor necesare adoptării unei soluții juste.
Concret, la data de 28 octombrie 2009, pe rolul Judecătoriei Răcari, județul Dâmbovița, a fost înregistrat un dosarul civil având ca obiect „hotărâre ce ține loc de act autentic”.
Acțiunea a fost formulată în numele unei persoane, cumpărător de drept (rudă a inculpatului T. C. I.), solicitându-se ca, printr-o sentință, să se constate că între acesta și o altă persoană, vânzător, a intervenit un contract de vânzare-cumpărare cu privire la o suprafață de teren de 3.200 mp, evaluată la suma de 3.000 lei.
În susținerea acțiunii au fost depuse la instanță printre alte documente și un înscris denumit „partaj voluntar”, întocmit în fals la data 20 iulie 2009, de către inculpatul T. C. I. Întocmind acest document, inculpatul a creat impresia că suprafața de teren menționată mai sus aparținea numai vânzătorului, în condițiile în care acesta mai avea un frate moștenitor de drept al terenului, care a aflat ulterior despre această tranzacție.
La data de 17 noiembrie 2009, acționând în condițiile arătate mai sus, inculpata M. F. a pronunțat o sentință civilă prin care s-a constatat vânzarea-cumpărarea bunului in litigiu, acest document ținând loc de titlu de proprietate.
Ulterior, în luna ianuarie 2010, suprafața respectivă de teren a fost vândută unei firme de către inculpatul T. C. I., printr-un intermediar, cu suma de 60.587 lei (echivalentul a 14.670 euro).
Astfel, prin acțiunile lor, cei doi inculpați au creat o pagubă în dauna persoanelor îndreptățite să beneficieze de terenul respectiv și, totodată, un folos necuvenit în beneficiul inculpatului T. C. I., beneficiarul de fapt al terenului.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Curții de Apel Ploiești, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

M. F. a mai fost trimisă în judecată pentru fapte similare (comunicat nr. 67/VIII/3 din data de 14 februarie 2012), iar față de aceasta a fost pronunțată o hotărâre de condamnare definitivă.

Cu referire la prezentul dosar, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuț Racoci

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional










Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro