Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept civil Revista revistelor juridice

Florin I. Mangu: Rezoluțiunea, rezilierea și reducerea prestațiilor – (I) Reglementare legală, fundamentul, domeniul de aplicare, poziția în ierarhia ”remediilor” contractuale, dreptul de opțiune al creditorului, felurile

11 ianuarie 2016 | Elena ZOIȚA

Lect. dr. Florin I. Mangu a publicat în Revista Pandectele Române nr. 1/2014 articolul intitulat ”Rezoluțiunea, rezilierea și reducerea prestațiilor – (I) Reglementare legală, fundamentul, domeniul de aplicare, poziția în ierarhia ”remediilor” contractuale, dreptul de opțiune al creditorului, felurile”.

Art. 1516 alin. (2) reglementează posibilitatea creditorului, în temeiul principiului la o executare conformă a contractului, de a opta pentru un anumit remediu contractual, în cazul neexecutării obligației de către debitor. Creditorul poate astfel cere executarea silită a obligației, fie în natură, fie prin echivalent, poate alege, în cazul obligației contractuale, rezoluțiunea sau rezilierea contractului sau orice alt mijloc prevăzut de lege. Legiuitorul adaugă că dreptul la daune-interese se menține în oricare dintre aceste cazuri.

Pentru a putea invoca un astfel de remediu, este necesară îndeplinirea a patru condiții cumulative: debitorul să nu fi executat obligația; neexecutarea obligației să fi fost nejustificată; neexecutarea obligației să nu fi fost cauzată de propria acțiune sau omisiune a creditorului; debitorul se află în întârziere, fie de drept, fie a fost pus în întârziere de către creditor.

Adițional, legiuitorul prevede pentru creditor și alte posibilități, precum cea reglementată de art. 1522 alin. (3), de a solicita sau aștepta executarea voluntară, acordând debitorului un termen de executare. Art. 1556 acordă opțiunea de a invoca excepția de neexecutare, creditorul suspendând executarea propriei obligației proporțional cu neexecutarea debitorului, iar art. 1557 alin. (2) consacră dreptul creditorului de a obține desființarea contractului.

Ținând cont de exigența reglementării în Codul civil, este posibilă identificarea unei ierarhii la nivelul procedeelor aflate la îndemâna creditorului unei obligații neexecutate. Astfel, pe primul loc se află posibilitatea acordării unui termen suplimentar de executare, care ar putea duce la realizarea tardivă a intereselor ambelor părți din contract, executarea obligației de către debitor ducând la paralizarea unei eventuale acțiuni în reziliere sau rezoluțiune. Următoarea în ierarhie se găsește executarea silită în natură, având un rezultat similar, al satisfacerii interesului contractual. Pe a treia poziție se află executarea silită prin echivalent, adică procedeul daunelor-interese, care duce la echilibrarea situației patrimoniale, însă nu mai are aceleași efecte în planul intereselor contractuale. Pe locul patru identificăm reducerea prestațiilor ale cărei efecte respectă principiul proporționalității și asigură derularea contractului, în temeiul forței obligatorii. A cincea opțiune este invocarea excepției de neexecutare care, deși menține contractul, nu reprezintă o certitudine a realizării interesului contractual al creditorului obligației neexecutate. Pe ultimul loc se situează rezoluțiunea sau rezilierea, art. 1551 alin. (1) prevăzând posibilitatea creditorului de a apela la rezoluțiune doar atunci când neexecutarea este de mare însemnătate, în cazul contractelor cu executare uno ictu, sau dreptul de a invoca rezilierea atunci când neexecutarea are un caracter repetat, fiind vorba de contracte cu executare succesivă. Aceste două remedii produc cele mai puternice efecte față de contract, în cazul rezoluțiunii acesta considerându-se că nu a existat niciodată, conform art. 1554 alin. (1), iar, în cazul rezilierii, acesta încetând doar pentru viitor.

În ceea ce privește tipurile rezoluțiunii, coroborând art. 1550 cu art. 1552, observăm că poate fi obținută pe cale judiciară, legală, prin declarație unilaterală sau convențional prin intermediul pactelor comisorii. Art. 1549 clasifică rezoluțiunea în funcție de întinderea efectelor sale în totală și parțială. Aceste criterii de clasificare sunt valabile și pentru reziliere.

Astfel, autorul ne arată că acest drept de opțiune al creditorului este un veritabil drept potestativ, putând fi exercitat în limitele instituite de legiuitor și cu obligația respectării coerenței interne a contractului.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Elena Zoița

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership