Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Florin I. Mangu: Rezoluțiunea, rezilierea și reducerea prestațiilor – (I) Reglementare legală, fundamentul, domeniul de aplicare, poziția în ierarhia ”remediilor” contractuale, dreptul de opțiune al creditorului, felurile
11.01.2016 | Elena ZOIȚA

Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Lect. dr. Florin I. Mangu a publicat în Revista Pandectele Române nr. 1/2014 articolul intitulat ”Rezoluțiunea, rezilierea și reducerea prestațiilor – (I) Reglementare legală, fundamentul, domeniul de aplicare, poziția în ierarhia ”remediilor” contractuale, dreptul de opțiune al creditorului, felurile”.

Art. 1516 alin. (2) reglementează posibilitatea creditorului, în temeiul principiului la o executare conformă a contractului, de a opta pentru un anumit remediu contractual, în cazul neexecutării obligației de către debitor. Creditorul poate astfel cere executarea silită a obligației, fie în natură, fie prin echivalent, poate alege, în cazul obligației contractuale, rezoluțiunea sau rezilierea contractului sau orice alt mijloc prevăzut de lege. Legiuitorul adaugă că dreptul la daune-interese se menține în oricare dintre aceste cazuri.

Pentru a putea invoca un astfel de remediu, este necesară îndeplinirea a patru condiții cumulative: debitorul să nu fi executat obligația; neexecutarea obligației să fi fost nejustificată; neexecutarea obligației să nu fi fost cauzată de propria acțiune sau omisiune a creditorului; debitorul se află în întârziere, fie de drept, fie a fost pus în întârziere de către creditor.

Adițional, legiuitorul prevede pentru creditor și alte posibilități, precum cea reglementată de art. 1522 alin. (3), de a solicita sau aștepta executarea voluntară, acordând debitorului un termen de executare. Art. 1556 acordă opțiunea de a invoca excepția de neexecutare, creditorul suspendând executarea propriei obligației proporțional cu neexecutarea debitorului, iar art. 1557 alin. (2) consacră dreptul creditorului de a obține desființarea contractului.

Ținând cont de exigența reglementării în Codul civil, este posibilă identificarea unei ierarhii la nivelul procedeelor aflate la îndemâna creditorului unei obligații neexecutate. Astfel, pe primul loc se află posibilitatea acordării unui termen suplimentar de executare, care ar putea duce la realizarea tardivă a intereselor ambelor părți din contract, executarea obligației de către debitor ducând la paralizarea unei eventuale acțiuni în reziliere sau rezoluțiune. Următoarea în ierarhie se găsește executarea silită în natură, având un rezultat similar, al satisfacerii interesului contractual. Pe a treia poziție se află executarea silită prin echivalent, adică procedeul daunelor-interese, care duce la echilibrarea situației patrimoniale, însă nu mai are aceleași efecte în planul intereselor contractuale. Pe locul patru identificăm reducerea prestațiilor ale cărei efecte respectă principiul proporționalității și asigură derularea contractului, în temeiul forței obligatorii. A cincea opțiune este invocarea excepției de neexecutare care, deși menține contractul, nu reprezintă o certitudine a realizării interesului contractual al creditorului obligației neexecutate. Pe ultimul loc se situează rezoluțiunea sau rezilierea, art. 1551 alin. (1) prevăzând posibilitatea creditorului de a apela la rezoluțiune doar atunci când neexecutarea este de mare însemnătate, în cazul contractelor cu executare uno ictu, sau dreptul de a invoca rezilierea atunci când neexecutarea are un caracter repetat, fiind vorba de contracte cu executare succesivă. Aceste două remedii produc cele mai puternice efecte față de contract, în cazul rezoluțiunii acesta considerându-se că nu a existat niciodată, conform art. 1554 alin. (1), iar, în cazul rezilierii, acesta încetând doar pentru viitor.

În ceea ce privește tipurile rezoluțiunii, coroborând art. 1550 cu art. 1552, observăm că poate fi obținută pe cale judiciară, legală, prin declarație unilaterală sau convențional prin intermediul pactelor comisorii. Art. 1549 clasifică rezoluțiunea în funcție de întinderea efectelor sale în totală și parțială. Aceste criterii de clasificare sunt valabile și pentru reziliere.

Astfel, autorul ne arată că acest drept de opțiune al creditorului este un veritabil drept potestativ, putând fi exercitat în limitele instituite de legiuitor și cu obligația respectării coerenței interne a contractului.

Elena Zoița

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti