Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Raluca Prună despre cărțile scrise de deținuți


11 ianuarie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat miercuri, 6 ianuarie 2016, la Digi 24 că are suspiciuni asupra caracterului științific al unor cărți scrise de deținuți și că va analiza acest fenomen, urmat de luarea de măsuri.

Raluca Prună: ”Fac o analiză foarte serioasă, pornind de la faptul că, din 2013, asistăm la o creștere absolut impresionantă a numărului de lucrări și doresc, împreună cu ANP, să analizez cum s-a aplicat această procedură și, dacă voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu voi fi deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziție (…). Ceea ce vă promit, nu numai că în 2016 cifra nu va crește, ci sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gauss și, dacă nu reușim să abrogăm această dispoziție, să coborâm la numărul rezonabil – o lucrare științifică în penitenciar într-un an.

Din anul 2007 în 2010, am avut o lucrare pe an la nivelul sistemului penitenciar din România. În 2011, am avut trei lucrări, în 2012 — șase, în 2013 — 11, 2014 — 69, în timp ce în 2015 am avut un vârf de 331 de lucrări științifice. Am cerut ANP și am dat publicității lista completă cu aceste lucrări și sigur că rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numește ”Zborul unui suflet gol” sau ”Biruință în suferință” poate fi calificată lucrare științifică. Asta prevede legea și avem un regulament de aplicare a legii și avem o decizie care s-a adoptat de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor în 2011, care prevede detaliat care este procedura de urmat în situația în care o persoană condamnată dorește să scrie o lucrare științifică. Această procedură cere, printre altele, ca persoana care dorește să scrie o asemenea lucrare științifică să atașeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar sau conferențiar, care atestă importanța temei alese în domeniul științific respectiv (…). Am cerut pentru lucrările din 2015 să mi se pună la dispoziție toate recomandările scrise ale profesorilor universitari sau conferențiarilor. Pot exista anumite îndoieli, citind numai titlurile, că unele lucrări nu pot fi calificate ca lucrări științifice.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii