Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Energie
CărţiProfesionişti
BOTEZATU ESTRADE PARTNERS
 

Consiliul Concurenţei a amendat Hidroelectrica și alte 10 firme cu 37 milioane Euro. UPDATE: CAB a confirmat sancțiunea aplicată companiei MENAROM SA. CAB a confirmat sancțiunea aplicată companiei Energy Holding SRL
13.03.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 12 iunie 2017, Consiliul Concurenței a anunțat că a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul intentat de Energy Holding SRL pentru anularea deciziei prin care compania a fost sancţionată alături de Hidroelectrica şi alţi parteneri contractuali ai acesteia, instanţa menţinând amenda în valoare de 12.359.852 lei (aprox. 2,8 mil.
euro), potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.

Hotarârea CAB poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

***

Miercuri, 22 martie 2017, Consiliul Concurenței a anunțat că a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul intentat de MENAROM SA (succesor legal al EURO-PEC SA) pentru anularea deciziei prin care compania a fost sancţionată alături de Hidroelectrica şi alţi parteneri contractuali ai acesteia, instanţa menţinând amenda în valoare de 724.950 lei.

Hotarârea Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acesta este primul proces finalizat din cele şapte aflate pe rolul instanţelor în urma sancţionării companiei Hidroelectrica și a zece dintre partenerii contractuali cu aproximativ 37 milioane euro pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică.

În cadrul investigaţiei privind contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, autoritatea de concurenţă a constatat că aceste contracte au avut ca efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de energie electrică şi consumatori eligibili.

Alături de Hidroelectrica au mai fost sancţionate companiile:
– ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL,
– ALPIQ ROMENERGIE SRL,
– ALRO SA,
– ELECTROCARBON SA,
– ELECTROMAGNETICA SA,
– ELSID SA,
– ENERGY FINANCING TEAM AG (SWITZERLAND),
– ENERGY HOLDING SRL,
– LUXTEN LIGHTING COMPANY SA,
– MENAROM-P.E.C. SA.

Hidroelectrica SA, Elsid SA şi Electrocarbon SA au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale.

***

Hidroelectrica SA şi 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianţi de energie, au fost sanctionați de Consiliul Concurenței cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aprox. 37 milioane euro), potrivit unui comunicat dat publicității luni, 11 ianuarie 2016.

Motivul: încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică.

Amenzile:
1. HIDROELECTRICA SA: 20.436.271 lei (aprox. 4,6 mil. euro)
2. ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: 21.728.026 lei (aprox. 4,8 mil. euro)
3. ALPIQ ROMENERGIE SRL: 87.821 lei (aprox. 20.000 euro)
4. ALRO SA: 21.238.719 lei (aprox. 4,7 mil. euro)
5. ELECTROCARBON SA: 864.203 lei (aprox. 193.000 euro)
6. ELECTROMAGNETICA SA: 9.021.308 lei (aprox. 2,0 mil. euro)
7. ELSID SA: 2.553.868 lei (aprox. 570.000 euro)
8. ENERGY FINANCING TEAM AG (SWITZERLAND): 71.374.436 lei (aprox. 16,0 mil. euro)
9. ENERGY HOLDING SRL: 12.359.852 lei (aprox. 2,8 mil. euro)
10. LUXTEN LIGHTING COMPANY SA: 5.454.150 lei (aprox. 1,2 mil. euro)
11. MENAROM-P.E.C. SA (succesor EURO-P.E.C. SA): 724.950 lei ( aprox. 162.000 euro).

Au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi au beneficiat de reducerea amenzilor:
– Hidroelectrica SA
– Elsid SA
– Electrocarbon SA.

S-a constatat că aceste contracte au avut ca efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de energie electrică şi consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieţei în perioada liberalizării sectorului. În contracte se prevedea comercializarea unei cantităţi de energie mai mari decât putea să producă Hidroelectrica (95 -175% din cantitatea de energie produsă). Astfel, a fost indisponibilizată anual o cantitate de 42-60% din energia electrică comercializată de productori pe piaţa concurenţială pentru o perioadă de 10-14 ani.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: “Practic, întreaga cantitate de energie produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte pe termen lung ceilalţi participanţi la piaţă ne mai având acces la această sursă de energie ieftină. Mai mult, contractele au fost încheiate în condiţiile în care toate părţile implicate cunoşteau informaţiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziţionat cantităţi importante de energie de pe piaţa concurenţială la un preţ mai mare decât cel la care vindea către partenerii săi.

Prin încheierea acestor contracte, a fost distorsionată concurenţa pe piaţa comercializării energiei electrice, intenţia părţilor fiind de a-şi consolida poziţia şi de a obţine unele beneficii economice fără expunerea la riscul asociat unor mecanisme concurenţiale de piaţă.”

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.