Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Cosmina Oara: Fără practică, viziunea studentului constă doar în ceea ce învaţă pe băncile facultăţii şi îşi imaginează că aplică ulterior, într-un costum din Suits
12.01.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Continuăm seria interviurilor și, în seara aceasta, o avem alături de noi pe Cosmina Oara, studentă în anul IV la Facultatea de drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Cu o bogată experiență în mediul universitar, Cosmina a acceptat să răspundă la câteva întrebări pentru #Studentladrept.DSC_0123

Alin Todirică: Bună seara, Cosmina! Ne bucurăm să te avem alături de noi. Spune-ne, cum de ai ales să fii studentă la drept?

Cosmina Oara: Bună seara! În primul rând, doresc să vă felicit pentru această iniţiativă lăudabilă, de a apropia studenţii de la Drept din toată ţara prin împărtăşirea experienţelor acestora din anii de studenţie în acest domeniu, mulţumindu-vă în egală măsură pentru invitaţia de a participa la acest proiect.

Decizia mea de a alege Facultatea de Drept datează încă din liceu, când înclinaţia pentru profilul uman şi pasiunea de a scrie, coroborate cu principiile şi valorile care mi-au fost insulflate, în primii ani de către părinţi, iar apoi de către dascăli, mi-au scos la iveală dorința de a contribui la evoluţia societăţii româneşti prin nevoia de a face dreptate, precum şi dorinţa de a-i ajuta pe cei aflaţi la nevoie şi de a apăra ceea ce eu consider că este corect. Astfel, neştiind eu prea bine ce presupune cu adevărat sistemul juridic şi ce sacrificii implică o carieră în acest domeniu, m-am lăsat condusă de ceea ce simţeam că mi se potriveşte şi m-ar împlini pe plan profesional în viaţă, şi anume posibilitatea de a-i îndreptăţi pe cetăţeni şi de a îmbunătăţi sistemul actual. Părinţii mei m-au susţinut, încurajându-mă să aleg ceea ce îmi place, aşa că iată-mă, studentă la Drept!

Alin Todirică: Care au fost cele mai mari provocări din studenție?

Cosmina Oara: Bineînţeles, în primul an mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu volumul mare de materie şi cu sistemul diferit de predare. Cea mai mare provocare pentru mine a fost să mă detaşez de obiceiul de a învăţa fiecare pagină riguros şi doar apoi să trec la următoarea, aşa cum suntem obişnuiţi de sistemul şcolar, lucru pe care l-am reuşit doar atunci când am conştientizat faptul că, în acest ritm, nu reuşesc să termin materia la timp. După prima sesiune, pot spune că am conştientizat faptul că lectura aprofundată şi înţeleasă este noul stil de asimilare a cunoştinţelor. Trebuie să recunosc că am avut dificultăţi în a accepta şi a mă resemna cu sistemul de predare din mediul universitar.

Alte provocări cu care m-am confruntat sunt legate de gestionarea timpului, care nu îi este suficient niciodată unui student la Drept. Datorită faptului că m-am implicat activ în toţi anii studenţiei în ELSA, mi-a fost greu să reuşesc să mă împart, astfel încât să îmi indeplinesc cu brio sarcinile în ambele părţi şi să nu neglijez nici facultatea, nici ELSA, care mie mi-a colorat anii studenţiei.

Alin Todirică: Ce materii te-au solicitat cel mai mult până acum? Ai vreuna preferată?

Cosmina Oara: Vă mărturisesc faptul că sunt o iubitoare a Dreptului civil, aşa că nu pot opta neapărat pentru o materie preferată, deoarece mi-au plăcut toate materiile care ţin de această ramură, aşa că printre preferatele mele se numără Dreptul familiei, Drept civil. Persoane, dar mi-au plăcut foarte mult şi toate materiile legate de Dreptul internaţional, precum şi Dreptul constituţional.

Concluzia logică la care sunteţi îndreptăţiţi să vă gândiţi şi aveţi, cu siguranţă, dreptate este că, în aceste condiţii, materiile care m-au solicitat mai mult sunt cele din sfera Dreptului penal, dar acest fapt se datorează înclinaţiei mele spre Dreptul civil. De asemenea, Dreptul administrativ a fost relativ solicitant în primii ani de studenţie.

Alin Todirică: Acum ești studentă în ultimul an și această perioadă a vieții tale va lua sfârșit în curând. Ce planuri de viitor ai? Te vezi îmbrățișând o profesie juridică imediat după terminarea studiilor?

Cosmina Oara: Vizualizând prima frază a acestei întrebări, nu pot să nu vă marturisesc faptul că încheierea acestei etape a vieţii mele mă emoţionează puţin, iar perspectiva sfârşitului anilor de studiu, mai ales când apare scris pe alb, pare şi mai pragmatică. Cred că la fel se simte orice student aflat la sfârşitul acestui drum. Dar, cum orice sfârşit reprezintă poarta către un nou început, încerc să mă concentrez pe toate cunoştinţele acumulate în aceşti ani şi, cu acest bagaj, să păşesc încrezătoare spre „viaţa de om mare”.

Ca planuri de viitor, pe termen scurt, se numără absolvirea acestei facultăţi (promovarea examenelor şi a licenţei), iar pe termen lung, DA, voi încerca să îmi găsesc un loc în vastul univers al acestui domeniu juridic. În timpul anilor de studenţie, am cochetat cu o mare parte din profesiile juridice şi am încercat, prin practică, să imi fac o idee veridică asupra a ceea ce presupune cu adevărat fiecare, m-am hotărât şi apoi m-am răzgândit în diverse ocazii, iar acum, în ultimul an de studiu, sunt axată pe ideea de a încerca să promovez examenul de intrare în avocatură, dar recunosc faptul că încă sunt atrasă şi de INM. Mă voi pregăti intens şi, cel mai probabil, voi încerca la ambele.

Alin Todirică: Știm că anul trecut ai fost Președinte ELSA Timișoara, acolo unde ați desfășurat foarte multe proiecte interesante pentru studenții de la drept. Cum ți s-a părut această experiență? Cât este de important voluntariatul în acest domeniu?

Cosmina Oara: Experienţa ELSA reprezintă, pentru mine, cea mai importantă oportunitate de care am avut parte în timpul facultăţii. ELSA a adus culoare, aşa cum am precizat şi în rândurile de mai sus, în viaţa mea de student. De ce? Pentru că am cunoscut foarte mulţi studenţi care îmi vor fi viitorii colegi în domeniul juridic, am avut ocazia de a cunoaşte avocaţi, judecători, procurori, pe scurt profesionişti din toată sfera dreptului şi, cel mai important pentru mine, pentru că prin ELSA am reuşit să găsesc un cabinet de avocatură la care am lucrat în timpul facultăţii, experienţă care m-a ajutat să vizualizez practic multe din cunoştinţele teoretice acumulate la cursuri, înţelegând cu adevărat ce înseamnă această profesie.

Da, voluntariatul presupune sacrificarea timpului liber pentru diversele activităţi ale asociaţiei, presupune implicare, perseverenţă şi temeinicie, dar nu este un timp pierdut, ci este investit în propria noastră experienţă de viaţă. Consider că voluntariatul este crucial în acest domeniu, întrucât facultatea nu oferă practica, fără de care un student la drept are o viziune total nefondată asupra profesiilor din sistemul juridic. Fără practică, viziunea studentului constă doar în ceea ce învaţă pe băncile facultăţii şi îşi imaginează că aplică ulterior, într-un costum din Suits. Or, realitatea sistemului juridic românesc „bate filmul” şi în acest caz.

Acestea fiind spuse, îi sfătuiesc pe studenţii din toată ţara să îşi investească timpul liber în voluntariat şi să se implice în ELSA. Le garantez, din experienţă, că nu este un timp pierdut, pentru că, dacă se implică temeinic, cu siguranţă vor cunoaşte oamenii potriviţi şi li se va oferi şansa de a face practică încă din timpul facultăţii. Cheia succesului este munca.

Un student fără practică este, în concluzie, ca o formă fără fond. Ştie teoria, dar nu are absolut nicio idee ce presupune practica, adică realitatea.

Alin Todirică: Majoritatea studenților se plâng de faptul că nu se face destulă practică în timpul facultății. Ce soluții crezi că ar putea găsi studenții de la drept?

Cosmina Oara: În primul rând, se pot implica în ELSA, pentru toate motivele invocate mai sus. În cazul în care nu sunt dispuşi să îşi investească timpul în favoarea voluntariatului, pot aplica pentru stagiile de practică organizate de către ELSA, atenţie, pentru toţi studenţii de la Drept, nu doar pentru membrii asociaţiei.

O altă variantă ar fi iniţiativele studenţilor de a le propune cadrelor didactice din universitatea din care fac parte să organizeze, aceştia din urmă, astfel de programe de practică, iar o ultimă soluţie, care imi vine acum în minte, constă în efortul individual al respectivului student de a bate din uşă în uşă şi de a­-şi căuta singur practică în domeniul pe care îl doreşte. Această ultimă variantă are, desigur, mai puţine şanse de reuşită decât ocazia oferită de ELSA semestrial de a face practică la diverse instituţii dispuse să acorde ajutor studenţilor în timpul anilor de studiu, dar cel care perseverează şi nu se dă bătut după primul refuz, are şanse de reuşită, aşa că nu exclud această soluţie.

Alin Todirică: Am aflat că pregătești o lucrare de licență la disciplina „Dreptul familiei”. Cum de ai ales acest domeniu?

Cosmina Oara: Pentru început, doresc să vă împărtăşesc tema pe care am ales-o. Lucrarea mea de licenţă se intitulează: „Căsătoria. Noţiune. Principii. Condiţii de fond şi de formă”.

După cum am spus şi mai sus, una dintre materiile mele preferate din sfera Dreptului civil a fost Dreptul familiei. În alegerea materiei la care îţi susţii lucrarea de licenţă este foarte important, din punctul meu de vedere, şi modul în care rezonezi cu profesorul de la materia respectivă şi consideri că te va susţine şi îti va fi alături, dispus să te ajute la nevoie. Din acest motiv, am ţinut cont de acest aspect şi am ales o materie care mi-a plăcut şi pe care am aprofundat-o de plăcere, la un profesor care este oricând disponibil pentru studenţii de care se ocupă.

Alin Todirică: Cât de important consideri că este dialogul între studenții de la drept?

Cosmina Oara: Dialogul este, prin definiţie, cel mai important mod de comunicare între oameni. Convieţuirea contemporană nu poate funcţiona fără dialog. Iar în acest domeniu este, ca să mă exprim plastic, greutatea care determină înclinarea balanţei Zeiţei Dreptăţii. De ce susţin asta? Pentru că împărtăşirea experienţelor fiecărui student la drept lărgeşte viziunea de ansamblu a acestui domeniu şi doar prin cunoaşterea şi acceptarea divergenţelor de opinie a fiecăruia poţi afirma că ai o viziune de ansablu asupra dreptului.

Cunoaşterea este un orizont nesfârşit şi aceasta se realizează în mare parte prin asimilarea cunoştinţelor şi experienţelor împărtăşite de colegii din domeniu. Dialogul reprezintă, pentru mine, cheia deschiderii propriului orizont, a unei viziuni mai obiective.

Alin Todirică: Deschid colegii tăi JURIDICE.ro sau e prea complicat?

Cosmina Oara: Depinde la ce colegi vă referiţi. În ceea ce priveşte colegii din ELSA Timişoara, încercăm să promovăm JURIDICE.ro cu fiecare ocazie, întrucât suntem parteneri şi îi evidenţiem importanţa, iar evenimentele noastre majore sunt promovate şi pe această cale, dar restul colegilor de la Drept sunt, în opinia mea, prea puţin informaţi asupra site-ului şi nu îl frecventează atât de des pe cât ne-am dori.

Alin Todirică: Aflați la finalul interviului, ne-am bucura să știm ce părere ai despre inițiativa JURIDICE.ro de a lua interviuri studenților la drept. Cum ți se pare proiectul Student la drept?  

Cosmina Oara: Doresc să felicit încă o dată această iniţiativă şi să subliniez faptul că, în viziunea mea, prin acest proiect se încearcă tocmai conturarea unei fundaţii a dialogului despre care discutam mai sus, dialogul între studenţii de la drept, adică împărtăşirea experienţelor studenţilor din diverse centre universitare din toată ţara, care are ca scop lărgirea propriului univers asupra a ceea ce înseamnă Dreptul pentru fiecare dintre noi.

Îi încurajez pe studenţi să citească aceste experienţe! De ce? Poate îşi vor răspunde la propriile întrebări şi nelămuriri, poate se vor convinge asupra utilităţii de a face practică, poate îşi vor face curaj să lupte pentru a obţine un loc de practică, poate nu vor mai fi aşa de speriaţi la gândul că prin forţele proprii nu îşi pot găsi maestru în acest domeniu, poate se vor linişti văzând că şi în celălalt colţ al ţării există un alt student, diferit de ei, dar totuşi la fel, pentru că a trecut prin aceleaşi frământări, pe scurt, poate vor evolua ca STUDENŢI LA DREPT!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti