« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Dumitru Viorel Mănescu: Interesul nostru este ca doar cei mai bine pregătiți să acceadă în profesia de notar public
14.01.2016 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, Notari, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Dumitru Viorel MĂNESCUAlina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Președinte, pentru că ne reauzim. Cred că notariatul public român a fost singura profesie juridică care a contribuit financiar, dând dovadă de adevărată solidaritate cu victimele tragediei de la Colectiv. 150.000 de euro, bani cu care s-au cumpărat medicamente pentru tratarea arsurilor. Notariatul public român s-a mobilizat foarte repede, iar donația Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România a fost semnificativă. De ce ați decis să acționați așa și de ce credeți că doar notarii au făcut-o, cel puțin până acum?

Dumitru Viorel Mănescu: Nu este pentru prima data când notarii publici sunt solidari la evenimente tragice individuale sau de grup, acestea nefiind date publicității din rațiuni de natură morală. În cazul tragicului eveniment de la Colectiv donația notarilor a fost făcută publică de donatarul SC Unifarm SA care pe site-ul său a publicat o listă cu donatorii. Un aspect pe care doresc sa il precizez este faptul că notarii publici pentru serviciul prestat încasează tarife de la cetățeni, motiv pentru care ni se pare normal să întoarcem efortul cetățeanului în acte de binefacere.

Alina Matei: Notarii publici au dovedit că sunt o profesie puternică și unită nu doar prin faptul că au fost atenți la tragedia de la Colectiv, dar mai ales prin modul cum înțeleg să își desfășoare activitatea în slujba oamenilor. Ce face Uniunea pentru notarii publici, cum este alături de aceștia?

Dumitru Viorel Mănescu: În cadrul organizațiilor profesionale există solidaritate față de notarii publici, familiile și personalul angajat al acestora. Astfel, din contribuțiile profesionale ale acestora s-a creat un fond de solidaritate în scopul ajutorării celor aflați în nevoie din motive medicale, de incapacitate de muncă sau de altă natură. De asemenea din acest fond se acordă și ajutoare de deces familiilor notarilor publici decedați.

Alina Matei: Există un profil al notarului public în România? Cum să fie, ce să nu facă? Sau e suficient să își dorească să devină notar public, să ia examenul și apoi să își facă treaba?

Dumitru Viorel Mănescu: Profilul moral și profesional al notarului public se regăsește foarte bine conturat în Codul deontologic adoptat cu unanimitate de voturi de către notarii publici prezenți  în anul 2015 la ultimul Congres al notarilor publici. Codul nostru deontologic este un cod modern, actual și ancorat în exigențele impuse de notariate cu tradiție din Europa și din lume și credem noi că nu multe profesii se pot mândri cu un asemenea cod.

Alina Matei: Institutul Notarial Român se preocupă de perfecționarea pregătirii notarilor, fie că sunt stagiari sau nu. Examenele organizate de Institut nu au stârnit atâtea suspiciuni, gheme de întrebări, în comparație cu alte examene, de exemplu cel de admitere la INM. Cum gândește Institutul Notarial Român examenele astfel încât interfața acestora să fie, la nivel de percepție, considerate serioase, profesioniste?

Dumitru Viorel Mănescu: În cei 20 de ani de activitate de la înființarea notariatului public, au fost ani în care organizațiile noastre profesionale au organizat cca 3-4 examene pe an, instituția noastră căpătând astfel o bogată experiență care a dus la înlăturarea tuturor disfuncțiilor apărute pe parcursul desfășurării acestor examene și concursuri. În colaborare cu Ministerul Justiției am elaborat un set de reglementări clare și transparente astfel încât să fie evitat cât mai mult subiectivismul. Cu toate acestea avem o permanentă preocupare pentru perfecționarea atât a cadrului de reglementare, cât și a procedurilor de organizare și desfășurare a acestor examene și concursuri, deoarece interesul nostru este ca doar cei mai bine pregătiți să acceadă în profesie, astfel prestigiul acestei profesii va crește constant.

Alina Matei: Poate că mai mult decât alte profesii juridice, notarii publici lucrează direct cu reglementări ale dreptului internațional privat, ale Uniunii Europene. Și aici Institutului Notarial Român îi revine un rol important în privința instruirii profesionale. Câți notari au beneficiat de programele de formare ale Institutului în cei trei ani cât au trecut de la înființarea INR?

Dumitru Viorel Mănescu: Pentru a veni în sprijinul colegilor notari în implementarea reglementărilor în materia dreptului internațional privat și a legislației internaționale, la nivelul Uniunii am creat o direcție de studii și legislație care are ca scop și cercetarea legislației internaționale în vederea armonizării cu sistemul de drept românesc, prezentând permanent rezultatul acestor studii care stau la baza încheierii de către notari a actelor și procedurilor notariale. În cadrul pregătirii continue de la nivelul INR notarii publici primesc permanent informații din dreptul intern și internațional, iar notarii stagiari în cadrul pregătirii teoretice beneficiază de cursuri dedicate de drept internațional. Nevoia de a fi cât mai pregătiți i-a determinat pe notari să urmeze modulele de pregătire continuă organizate de INR, astfel că toți notarii publici au trecut cel puțin o dată prin cele trei forme de pregătire continuă, unii dintre aceștia chiar și de mai multe ori.

Alina Matei: Standardul de practică unitară notarială cum este el realizat? Noul Cod Civil este un inhibitor al practicii neunitare sau prevederi simple din Cod provoacă uneori vertijuri?

Dumitru Viorel Mănescu: Am fost prima organizație profesională care în anul 2011 am avut curajul să punem gratuit la dispoziția tuturor notarilor publici un Îndrumar Notarial în două volume în care se regăsesc comentate toate articolele din Noul Cod civil, dar și un Ghid de redactare a actelor notariale în lumina noului Cod civil. De asemenea, direcția de studii și legislație din cadrul Uniunii comunică permanent notarilor publici studii și analize care au ca scop unificarea practicii notariale. În concluzie, ne putem mândri că ne numărăm printre specialiștii care au înțeles tainele și provocările noului Cod civil.

Alina Matei: Notarii publici nu sunt străini de noile tehnologii. Utilizează o sumedenie de registre informatice care ușurează atât activitatea lor, dar și a cetățeanului. Fără tehnologia aceasta cum ar fi viața profesională a notarilor publici? Cum credeți că dezvoltarea tehnologiei va contribui la dezvoltarea profesiei?

Dumitru Viorel Mănescu: Încă de la înființarea instituției în anul 1995 informatizarea activității notariale a fost un deziderat al tuturor notarilor, fapt datorat atât intrării în anul 1997 în organizația mondială a notarilor publici, respectiv Uniunea Internațională a Notariatului Latin (UINL), cât și colaborării cu notariate moderne. Considerăm că suntem instituția care a înțeles că informatizarea reprezintă viitorul profesiei, iar începând cu anii 2000 și până în anul 2015 a fost o explozie în materia implementării în profesia noastră a noilor tehnologii. Am înțeles că în lipsa informațiilor și a unui sistem informatizat de evidență, am vulnerabiliza atât instituția notarului public, cât și circuitul juridic civil și cetățeanul.

Alina Matei: Deși profesie liberală, notariatul îndeplinește o funcție publică. Actul notarului public, spre deosebire de cel al avocatului, este un act public. Răspunderea este și ea, pe măsură. Cum vedeți evoluția notarului public în viitor?

Dumitru Viorel Mănescu: Greutatea și complexitatea meseriei de notar constă în faptul că fiecare document semnat de notar ii poartă numele. Nu este ușor să fi singura profesie nominalizată de noul Cod civil în ceea ce privește răspunderea pentru actele instrumentate. În ceea ce privește evoluția profesiei în viitor, consider că la fel ca și până acum profesia va continua procesul de consolidare, iar disciplina și rigurozitatea îl face pe notarul public să fie un adevărat partener al statului și un profesionist imparțial și echidistant în relația cu cetățeanul.

Alina Matei: Cu celelalte profesii juridice cum colaborați, care sunt relațiile?

Dumitru Viorel Mănescu:Relațiile sunt colegiale cu celelalte profesii juridice și sperăm în viitor la cât mai multe proiecte comune.

Alina Matei: Prevederea din legea notarilor publici cu privire la posibilitatea pentru foștii judecători de la Înalta Curte de a accede în profesia de notar public nu este ușor discriminatorie?

Dumitru Viorel Mănescu: Pentru noi este onorant să primim în profesia noastră pe cei mai prestigioși și bine pregătiți profesioniști ai dreptului și care prin experiența lor aduc un plus de valoare instituției noastre.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Dumitru Viorel Mănescu: Să acceseze în continuare JURIDICE.ro, pentru că aici găsesc cele mai profesioniste soluții de doctrină și practică, la problemele cu care se confruntă în aplicarea științei dreptului, iar materialele și informațiile publicate sunt la cele mai înalte standarde profesionale.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Dumitru Viorel Mănescu: Și eu vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit posibilitatea de a mă adresa profesioniștilor dreptului, iar dialogul cu dumneavoastră a fost deosebit de plăcut.

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD