« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Ploiești. Trafic de influență, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Reținere, control judiciar
14.01.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Marian Ionuţ RACOCI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA-Ploiești. Trafic de influență, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Reținere, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 ianuarie 2016, a inculpaţilor:
T. M., şef al Poliţiei Staţiunii Sinaia, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
trafic de influență,
efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia;
S. C. B., administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
cumpărare de influenţă,
complicitate la efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 13 ianuarie 2016, față de inculpatul R. I., ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei Staţiunii Sinaia, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
Începând cu data de 18 iulie 2013, inculpatul T. M., în calitate de comandant al Poliţiei staţiunii Sinaia, a pretins şi primit în mod direct pentru sine, de la inculpatul S. C., un folos material constând în folosința unui autoturism marca Mercedes, în baza unui contract de comodat având ca obiect folosinţa cu titlu gratuit a autovehiculului respectiv, proprietate a firmei pe care acesta din urmă o administra.
Folosinţa autoturismului a fost evaluată provizoriu la suma de 49.000 euro.
În schimbul acestui folos, inculpatul T. M. a lăsat să se creadă faţă de omul de afaceri că are influenţă asupra unor funcţionari publici şi i-a promis acestuia că, în eventualitatea unor controale privind activitatea economică a firmei sale, la nevoie, îi va determina pe funcţionari să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri.
Acest lucru s-a materializat la data de 12 decembrie 2015, când, prin intermediul inculpatului R. I., a intervenit la inspectorii antifraudă care efectuau un control la firma omului de afaceri, în scopul influenţării activităţii funcţionarilor respectivi, în direcţia arătată mai sus. Prin exercitarea influenţei asupra inspectorilor antifraudă, inculpatul R. I. i-a asigurat în continuare şefului său primirea folosinței autoturismului menţionat mai sus.
În cursul anului 2010, inculpatul T. M., prin intermediul inculpatului S. C., a edificat un ansamblu imobiliar în staţiunea Sinaia şi s-a implicat în mod direct în activitatea de vânzare a apartamentelor respective, în sensul în care:
– a efectuat demersuri personale pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare edificării construcţiilor şi
– a comercializat, prin postarea de anunţuri, pe site-urile specializate cu: imobilele oferite spre vânzare, categoria de imobil, preţul stabilit pentru categoria de imobil (apartament cu 2, 3 sau 4 camere) precum şi numerele de contact.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul R. I. trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent,
e) să nu exercite funcţia de ofiţer de poliţie judiciară de care s-a folosit la săvârşirea faptei reţinută în prezenta cauză, să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului R. I. i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 ianuarie 2016, inculpaţii T. M. şi S. C. B. urmează să fie prezentaţi Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Marian Ionuţ Racoci

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD