Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la schimbul de biogaz. UPDATE: concluzii AG


20 ianuarie 2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

20 ianuarie 2017: Avocatul general propune Curții următoarea soluție:

„1) Articolul 18 alineatul (1) din Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare și ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE și 2003/30/CE (JO 2009, L 140, p. 16), atunci când utilizează noțiunile «echilibrare a masei» și «amestec», nu împiedică și nici nu obligă statele membre să autorizeze în mod necondiționat comerțul transfrontalier de biogaz prin intermediul unei rețele de gazoducte naționale interconectate.

2) Nu există motive pentru a reține că articolul 18 alineatul (1) din Directiva 2009/28 încalcă articolul 34 TFUE.

3) O măsură națională care impune aplicarea metodei de «echilibrare a masei» într‑un loc clar delimitat, precum rețeaua națională de gazoducte, excluzând biogazul verificat prin intermediul acestei metode care circulă prin rețeaua de gazoducte naționale interconectate, constituie o măsură cu efect echivalent unei restricții cantitative la import contrară articolului 34 TFUE.”

:: concluzii AG

***

15 ianuarie 2016: Judecătorul suedez se întreabă cu privire la schimbul de biogaz. (C-549/15)

I.Situația de fapt:
1. promovarea utilizării energiei din surse regenerabile;
2. noțiunile „echilibrare a maseiˮ şi „amestecˮ care figurează într-o dispoziție dintr-o directivă UE;
3. posibilitatea ca aceste noțiuni să fie interpretate în sensul că impun o obligație statelor membre de a autoriza schimburile comerciale de biogaz între statele membre prin intermediul unei reţele de gaz interconectate;
4. dacă se consideră de Curtea de Justiție că aceste dispoziții dintr-o directivă nu impun o atare obligație, necesitatea de a afla dacă dispozițiile directivale sunt compatibile cu dreptul UE primar din moment ce aplicarea acestor dispoziții de drept UE secundar ar putea să limiteze schimburile comerciale.

II.Dispoziții incidente:
1. articolul 18 alineatul (1) din Directiva 2009/28 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile:

Articolul 18 (extras)
Verificarea respectării criteriilor de durabilitate pentru biocarburanți și biolichide

(1) În cazul în care biocarburanții și biolichidele se iau în considerare pentru scopurile menționate la articolul 17 alineatul (1) literele (a), (b) și (c), statele membre solicită operatorilor economici să demonstreze că au fost îndeplinite criteriile de durabilitate prevăzute la articolul 17 alineatele (2)-(5). În acest sens, statele membre solicită operatorilor economici să utilizeze un sistem de echilibrare a masei care:
(a) permite ca loturile de materii prime sau biocarburant cu caracteristici de durabilitate diferite să fie amestecate;
(b) prevede ca informațiile cu privire la caracteristicile de durabilitate și mărimea loturilor menționate la litera (a) să rămână valabile pentru amestec; și
(c) prevede ca suma tuturor loturilor retrase din amestec să fie descrisă ca având aceleași caracteristici de durabilitate, în aceleași cantități, ca suma tuturor loturilor adăugate la amestec.

2. articolul 34 TFUE:

Articolul 34
(ex-articolul 28 TCE)

Între statele membre sunt interzise restricțiile cantitative la import, precum și orice măsuri cu efect echivalent.

III. Pertinența pentru România:

În România, articolul 18 alineatul 1 din directiva 2009/28/CE pare a fi transpus prin articolul 6 alineatul (1) din Hotătârea nr. 935/2011 privind promovarea utilizării biocarburanţilor şi a biolichidelor, modificată și completată prin Hotărârea nr. 918/2012, Hotărârea nr. 1308/2012, și Hotărârea nr. 1121/2013:

Articolul 6 (extras)
(1) Operatorii economici care introduc pe piaţă biocarburanţi şi/sau biolichide trebuie să demonstreze că biocarburanţii şi/sau biolichidele îndeplinesc criteriile de durabilitate prevăzute la art. 5 alin. (3)-(9). În acest sens, operatorii economici trebuie să utilizeze pentru biomasă sau biocarburanţi/biolichide un sistem de bilanţ de masă care:
a )permite ca loturile de materii prime sau biocarburanţi cu caracteristici de durabilitate diferite să fie amestecate;
b )cere ca informaţiile cu privire la caracteristicile de durabilitate şi mărimea loturilor prevăzute la lit. a) să rămână valabile pentru amestec; şi
c) prevede ca suma tuturor loturilor retrase din amestec să fie descrisă ca având aceleaşi caracteristici de durabilitate, în aceleaşi cantităţi ca suma tuturor loturilor adăugate la amestec.

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova

Adina Mihalache
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii