Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ASF a aprobat modificarea Normei privind răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
14.01.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

În cadrul ședinței din data de 13 ianuarie 2016, drept urmare a propunerilor primite în cadrul procesului de consultare publică, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat Norma privind modificarea şi completarea Normei nr. 23/2014 privind răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, potrivit unui comunicat al ASF.

În aceste condiții, articolele 20 şi 21 din Norma nr. 23/2014 se modifică astfel:
– La articolul 20 se introduce alineatul (8), cu următorul cuprins:
În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau juridice, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit doar poliţa de asigurare RCA, fără a include componenta Carte Verde.

– La articolul 21, alineatul (5) se abrogă, iar alineatul (6) se modifică, urmând a avea următorul cuprins:
Asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul menţionat la alin (1), împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule; în calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi”.

– La articolul 21, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, (61), care va avea următorul cuprins:
Pentru fiecare segment prevăzut la alin. (6) asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic; în situaţia în care asigurătorul RCA nu deţine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piaţa din România sau la piaţa Uniunii Europene”.
Norma va fi transmisă spre publicare Monitorului Oficial al României şi va intra în vigoare la data publicării.

Au mai fost aprobate, de asemenea:
– Regulamentul de modificare a Regulamentului ASF nr. 9/2015 privind procedura de soluţionare de către entitățile reglementate și supravegheate de ASF, în baza Legii nr. 297/2004 privind piața de capital și a Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiții alternative, a petițiilor referitoare la activitatea acestora pe piața de capital;
– trei proiecte de norme emise în aplicarea Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor. Proiectele vor fi afişate pe www.asfromania.ro pentru consultare publică, timp de 10 zile;
– două ghiduri realizate în cadrul programului de educaţie financiară – “Ghidul asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD)” şi “Ghidul micului acționar”, care vor fi afişate pe website-ul Autorităţii;
– modificarea actelor constitutive în cazul unor societăţi de asigurare (majorare/reducere a capitalului social, schimbare sediu social) şi majorarea capitalului social pentru 13 brokeri de asigurare.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti