Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ASF a constituit grupuri de lucru pentru atingerea obiectivelor strategice


15 ianuarie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Au fost constituite opt grupuri de lucru de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, în vederea identificării și adoptării de măsuri, pe termen scurt, mediu și lung pentru atingerea obiectivelor pe anul 2016, dar și pentru modernizarea și dezvoltarea piețelor financiare non-bancare, potrivit unui comunicat al acestei instituții, dat publicității miercuri, 13 ianuarie 2016.

Sarcina acestor grupuri de lucru constă în elaborarea de propuneri de modificare a prevederilor legislative și în identificarea de soluții pe mai multe paliere care includ toate cele trei sectoare reglementate și supravegheate de către ASF (asigurări, piața de capital și pensii private).

În urma întâlnirilor cu reprezentanții transportatorilor și ai societăților de asigurare, au fost constituite două grupuri de lucru ce au în vedere soluționarea problemelor identificate pe piața asigurărilor auto. Primul grup de lucru este coordonat de către Marius Vorniceanu, Vicepreședinte ASF, și va fi constituit din reprezentanți ai Autorității, ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Transporturilor și ai patronatelor din domeniul transporturilor.

Cel de al doilea grup de lucru este coordonat de către Mișu Negrițoiu, Președintele ASF și este format din reprezentanți ai Autorității, ai UNSAR, ai UNSICAR și ai Ministerului Afacerilor Interne, urmând a propune o serie de măsuri pentru creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp.

Celelalte șase grupuri de lucru se vor preocupa de efectuarea de analize și vor propune soluții cu privire la domenii-cheie din piețele supravegheate, astfel:

– Asigurări de locuințe
Obiective: propuneri pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare; soluții privind completarea eficientă a asigurărilor obligatorii de locuințe cu cele facultative.

Componență: Coordonator – Marius Vorniceanu, Vicepreședinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai UNSAR și ai PAID.

– Asigurări de sănătate și agricole
Obiective: elaborarea unui pachet de măsuri pentru creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei asigurărilor de sănătate și a celor agricole; stimularea produselor de asigurare de sănătate și a celor agricole cu utilitate maximă pentru consumatori;  elaborarea cadrului de reglementare aferent fondurilor mutuale pentru agricultură; promovarea modificării legislaţiei specifice sau incidente, primare şi secundare.

Componență: Coordonator – Cornel Coca Constantinescu, Prim – Vicepreședinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai UNSAR, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai Consiliului Investitorilor Străini.

– Distribuția produselor de asigurări și pensii private
Obiective: elaborarea legislației secundare aplicabile intermediarilor în asigurări și/sau reasigurări, în conformitate cu directiva privind distribuția produselor de asigurări (Directiva IDD), precum și distribuția online a produselor de asigurare; simplificarea distribuției produselor de asigurare și de pensii private prin diversificarea canalelor de distribuție, inclusiv prin creșterea anvergurii implicării instituțiilor de credit în lanțul de distribuție.

Componență: Coordonator –  Mișu Negrițoiu, Președinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai UNSAR, ai UNSICAR, ai ARB și ai patronatului bancar.

– Pensii facultative și ocupaționale
Obiective – stimularea economisirii pe termen lung în cadrul fondurilor de pensii facultative;  măsuri pentru promovarea înființării sistemului de pensii ocupaționale.

Componență: Coordonator – Ion Giurescu, Vicepreședinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai Ministerului Muncii și ai APAPR.

– Reglementarea FIA, MiFID și actualizarea normelor din piața de capital
Obiective: elaborarea proiectelor de reglementări privind fondurile de investiții alternative și a propunerilor de modificare a legislației specifice; inventarierea și revizuirea corpului activ al legislației primare și secundare și, după caz, consolidarea, republicarea sau eliminarea/abrogarea acelor norme care nu mai sunt necesare;  înlăturarea paralelismelor existente în reglementările sectoriale prin concentrarea și integrarea acestora în norme unice.

Componență: Coordonator Mircea Ursache, Vicepreședinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai AAF și ai Asociației Brokerilor.

– Formarea profesională și educația financiară
Obiective propuneri pentru eficientizarea cadrului de formare profesională; măsuri pentru îmbunătățirea gradului de educație şi cultură financiară a populației; sporirea gradul de implicare a Institutului de Studii Financiare în creșterea nivelului educației financiare a consumatorilor.

Componență: Coordonator  Mișu Negrițoiu, Președinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai UNSAR, ai UNSICAR,  ai Asociației Brokerilor, ai APAPR și ai AAF.

Mai multe detalii despre aceste grupuri pot fi accesate aici.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii