Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României

ICC. Noi politici menite să sporească eficiența și transparența procedurilor de arbitraj
26.01.2016 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Arbitraj, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Pe 17 decembrie 2015, Curtea Internațională de Arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț a dat publicității cele două decizii majore menite să sporească eficiența și transparența procedurilor de arbitraj ICC, care au fost adoptate în unanimitate, potrivit iccwbo.org.

Începând cu 1 ianuarie 2016, noua politică se va aplica tuturor cazurilor înregistrate. ICC va publica pe website-ul Curții atât numele președintelui, numele și naționalitatea arbitrilor precum și dacă numirea a fost făcută de către curte sau părți.

Aceste informații vor fi publicate odată ce completul este constituit și actualizat, în cazul în care au survenit schimbări, fără însă a se menționa motivul. Informațiile cu privire la dosar vor rămâne publice până când cazul este închis. În scopul de a nu compromite confidențialitate ce poate fi importantă pentru părți, numărul de referință și numele părților nu vor fi publicate. De asemenea, părțile, de comun acord, au posibilitatea de renunța la această clauză de confidențialitate. Pe de altă parte, acestea pot solicita Curții să publice informații suplimentare despre un anumit caz. În continuare, ICC a stabilit și care sunt consecințele bănești pentru orice întarziere nejustificată.

Într-o mișcare revoluționară, ICC a stabilit un set de reguli cu privire la sancționarea arbitrilor în cazul în care vor exista întârzieri nejustificate în redactarea hotărârilor. Curtea precizează că redactarea acestora se va face în termen de trei luni de la ultima audiere de fond, sau mai târziu, în cazul în care se depun observații scrise. Acest interval de timp este de două luni pentru cazurile audiate de un singur arbitru. În cazul în care hotărârea este redactată mai târziu, iar dacă Curtea nu consideră că întârzierea este justificată, onorariile arbitrilor pot fi reduse între 5% și 20%, sau mai mult.

Ca o măsură suplimentară, pentru a încuraja eficiența, noile reguli oferă Curții posibilitatea de a majora onorariile arbitrilor în cazul în care litigiul este soluționat cu promptitudine.

Alexis Mourre: “Utilizatorii sunt îngrijorați de timpul și costurile arbitrajului internațional, și pe bună dreptate. Soluționarea rapidă a litigiilor este prioritară pentru noi. Majoritatea hotărârilor sunt redactate în timp util, dar există încă puține cazuri, în care vedem întârzieri ce nu sunt acceptabile pentru utilizatorii noștri. Prin implementarea acestui proiect, vom transmite un semnal clar pentru tribunale că întârzierile nejustificate nu vor fi tolerate, și oferim transparență cu privire la consecințele pe care Curtea le va aplica în astfel de situații.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti