Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Arest la domiciliu
15.01.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cornelia DĂROI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Arest la domiciliu.

Într-o cauză având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din data de 13 ianuarie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
R. T., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
M. M., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti.

În referatul cu propunere de arestare preventivă s-au reţinut următoarele:
În perioada 2007-2013, inculpatul R. T., în calitate de administrator al RI S.R.L. şi al RFI SRL a înregistrat în documentele financiar contabile şi în documentele justificative fiscale un număr de 125, respectiv 99 facturi fiscale reprezentând operaţiuni nereale de achiziţii de bunuri şi de prestări servicii, emise de firme, unele reale, altele de tip „fantomă”, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit şi TVA. Astfel, inculpatul s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 3.393.386 lei (aprox. 800.000 euro).
Totodată, acesta a dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile societăților pe care le administra în conturile mai multor firme de tranzit şi societăţi de tip „fantomă”, de unde a fost retrasă, prin intermediul altor două persoane, suma totală de 11.149.137 lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive înregistrate în evidențele contabile ale societăților al căror administrator era, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite al acestora, încercând astfel să dea o aparență de legalitate achizițiilor efectuate și să realizeze o „albire” a respectivelor sume de bani, de unde au fost apoi ridicate în numerar, fără vreo justificare legală.
De asemenea, inculpatul R. T. a întocmit și semnat în fals contracte care nu au la bază operațiuni comerciale reale, înscrisuri pe care ulterior le-a folosit în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.
În activitatea infracţională, inculpatul R. T. a fost ajutat, în perioada 2007-2011, de către inculpatul M. M. care a emis un număr de 94 de facturi fiscale către S.C. RI S.R.L., cunoscând că ele nu reflectau operațiuni economice reale, ajutându-l în acest mod pe inculpatul Rădoia să diminueze baza de calcul pentru impozit pe profit şi TVA.
Totodată, inculpatul M. M. l-a ajutat pe reprezentantul RI S.R.L., prin retragerea din conturile societăților administrate de el, a sumei totale de 5.942.246 lei, tranferată anterior de RI S.R.L. în conturile societăților la care am făcut referire anterior, în baza achizițiilor fictive efectuate (a contractelor fictive și facturilor fiscale nereale), pentru a da o aparență de legalitate acestor sume și pentru a realiza ,,albirea” acestora, sume care în realitate se reîntorceau la reprezentanții RI S.R.L.
De asemenea, în calitatea de reprezentant al BT S.R.L. a semnat în fals împreună cu inculpatul R. T., reprezentantul RFI S.R.L., contracte ce nu aveau la bază operațiuni comerciale reale, înscrisuri pe care ulterior, aceştia le-au folosit, prin înregistrarea în contabilitatea firmelor, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, procurorii au dispus, prin ordonanţa din 13 ianuarie 2016, luarea măsurii sechestrului asigurător asupra a 9 bunuri imobile (3 terenuri arabile, o fâneaţă, o suprafaţă de 11.729 m2 pădure, 3 clădiri situate în Caransebeş, precum şi o sală de sport şi un teren de fotbal situate în aceeaşi localitate), aparţinând inculpatului R. T.

Inculpaţii cercetaţi în prezenta cauză au derulat activităţi comerciale aflate în strânsă legătură cu cele desfăşurate de firme administrate de cei patru inculpaţi cercetaţi pentru acelaşi gen de fapte într-o altă cauză instrumentată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, inculpaţi prezentaţi în cursul zilei de 13 ianuarie 2016, judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă, faţă de care instanţa a dispus arestul la domiciliu.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cornelia Dăroi

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti