Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

România la CEDO. Deciziile din 2015 în care România a recunoscut încălcarea Convenției (II)


28 ianuarie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, CEDO, Procedură civilă, SELECTED, Sistemul judiciar

După ce am putut observa că România s-a împăcat (friendly settlement) în 2015 în 155 de cauze, urmează să observăm că tot în 2015 România a reușit să convingă Curtea Europeană a Drepturilor Omului că deși reclamantul nu dorește o împăcare, situația de fapt ar impune ștergerea cauzei de pe rolul Curții prin oferirea unei sume de bani care nici nu mai trebuie acceptată de către justițiabil, și inclusiv atunci când justițiabilul consideră că suma nu este una rezonabilă (e.g. Valentin Florin Niculescu împotriva României, sau Adrian Marcel Stuparu împotriva României, sau Maricica Ioviță împotriva României, sau Vasile Gheorghe Prelipcean împotriva României, sau Marius Dan Gagiu împotriva României, sau Gherghina Dinu împotriva României, sau Ion Moroianu împotriva României, sau Viorel Dumitru Preduț împotriva României, sau Virginia Iancu împotriva României, sau Daniela Barbu împotriva României, sau Anton Gârbacea împotriva României, sau Elena Condea împotriva României, sau Ana Butnariu împotriva României, sau Bela ANTONYA împotriva României, sau Marius Iorga împotriva României, sau Sever Mitrea împotriva României, sau Fernando Eduard Vieru împotriva României, sau Gheorghe și Cherața Granzulea împotriva României).

Astfel, în 2015, România a oferit în mod unilateral suma de 339.332,5 euro într-un număr de 130 de cauze. Mai menționăm că au existat și cauze în care deși România nu a reușit să se împace, și deși a oferit o sumă de bani în mod unilateral, justițiabilul – din cauza inacțiunii sale – a pierdut și acea sumă unilateral oferită, având totodată cauza scoasă de pe lista celor pendinte (e.g. Vasile Mugurel Enciu împotriva României, sau Vasile Tănase împotriva României, sau Al-Barri și alții împotriva României).

Articolul cel mai des confirmat a fi încălcat prin declarație unilaterală a fost tot articolul 6 alin. (1) din Convenție, dreptul la un proces echitabil fiind cel mai recunoscut încălcat drept fundamental în 2015 de către România la CEDO (pentru tabelul celor 130 de cauze, a se vedea aici).

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova

Adina Mihalache
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică