Manole Ciprian Popa: Grupurile de societăți din perspectiva practicii judecătorești
18 ianuarie 2016 | Ioana-Bianca TOFAN
Lector univ. dr. Manole Ciprian Popa a publicat, în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 11/2015, articolul intitulat „Grupurile de societăți din perspectiva practicii judecătorești”.
Grupul de societăți este alcătuit din societăți cu personalitate juridică, iar acesta nu are personalitate juridică, ceea ce înseamnă că fiecare societate componentă este tratată, în principiu, ca o persoană independentă din punct de vedere juridic. Lipsa personalității juridice a fost confirmată în mod constat în practica judecătorească, demonstrându-se însă că, indiferent de natura litigiilor, efectele aparenței la grup sunt invocate în mod diferit, în funcție de situație și de interesul concret al părților.
Societățile din grupurile transparente apar față de terți sub o imagine unică, cea a societății-mamă, reflectată prin toate mijloacele. Potrivit legii, înserarea în denumirea societății a unor noțiuni nu reprezintă elemente de distinctivitate.
Un avantaj major al structurii de grup îl constituie sprijinul financiar, sub diverse forme, pe care îl pot obține societățile din cadru grupului care au nevoie de finanțare. Acesta posibilitate de finanțare a fost confirmată în mod constat de jurisprudența instanței supreme.
În ceea ce privește interesul grupului, prezumția comuniunii de interese, legea privind piața de capital, instituie prezumția legală simplă potrivit căreia societățile care fac parte din același grup acționează în mod concertat.
Din perspectiva litigiilor între asociați, societățile de grup se pot confrunta nu numai cu abuz de majoritate, dar și cu abuz de minoritate. În soluționarea acestui tip de litigii se remarcă abordări diferite. Unele hotărâri judecătorești au fost întemeiate pe convingerea instanței că acestea sunt abuzive și contrare interesului social. Majoritatea acestora au tratat însă grupul de societăți ca pe o structură societară legitimă, cenzurând actele-intra grup prin prisma dreptului societar, respingând astfel cererile acționarilor minoritari întemeiate exclusiv pe relațiile de afiliere, în lipsa probării abuzului de majoritate.
În ceea ce privește litigiile cu angajații din cadrul grupului, personalitatea juridică a societăților din cadrul grupului nu poate fi invocată pentru limitarea drepturilor salariaților.
Din punct de vedere al litigiilor între societățile din cadrul grupului, cazurile în care societățile de grup se judecă între ele sunt foarte rare, practic, inexistente.
Jurisprudența fiscală este dominată, în general, de probleme legate de deductibilitatea cheltuielilor intra-grup. Deciziile instanțelor arată faptul că sistemul sharing services nu este incompatibil cu legislația fiscală și faptul că principiul prevalenței economicului asupra juridicului funcționează atât în favoarea cât și împotriva organului fiscal, respectiv a contribuabilului.
În ipoteza insolvenței societăților de grup, Legea nr. 85/2014 prevede reguli speciale aplicabile și grupurilor personale, nu numai celor financiare. Opinie confirmată în practică, prin admiterea unei cereri comune de declarare a insolvenței unor societăți care făceau parte dintr-un grup personal.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro