Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Ionuț-Alexandru Graure: Munciți, visați, îndrăzniți și fiți optimiști. Apoi munciți mai tare


18 ianuarie 2016 | Cornelia DĂROI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Cornelia Dăroi: Îți mulţumesc, Ionuț, că ai acceptat să acorzi un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro!12583663_1108951719124628_646807072_n

Ionuț-Alexandru Graure: Mulțumesc și eu, Cornelia. În special, pentru faptul că te-ai gândit la mine. Trebuie să recunosc, am fost surprins.

Cornelia Dăroi: Consider că vasta experiență acumulată până la acest moment te califică neîndoielnic pentru genul acesta de interviu. Spune-mi, te rog, există o poveste specială în spatele rațiunii pentru care ai considerat că Facultatea de Drept se potrivește cel mai bine personalității ori principiilor însușite de tine?

Ionuț-Alexandru Graure: Nu pot spune că o poveste specială m-a determinat să aleg Facultatea de Drept, ci, mai degrabă, un șir de evenimente din viața mea, care au contribuit decisiv la luarea deciziei. Aceste întâmplări mi-au stârnit curiozitatea în privința dreptului și m-au făcut să îmi pun întrebări.

Cred că aveam 12-13 ani când, din curiozitate, am început să citesc hârtiile pe care bunica mea le ținea într-o cutie, undeva ”bine”, special să nu le piardă. Atunci am găsit câteva foi capsate, cu ștampile și semnături la final, lucru ce m-a determinat să le citesc. Era o hotărâre judecătorească. Mai exact, actul prin care un judecător o încredința pe sora mea spre creștere și educare mamei sale biologice. Am început să o citesc, sperând să găsesc în ea motivul pentru care noi doi nu putem locui în același loc și nu putem merge la aceeași școală, însă termenii folosiți și toate numerele acelea nu făceau decât să îmi ridice și mai multe semne de întrebare. Cred că acesta a fost momentul declanșator al curiozității mele pentru drept. Mai târziu, mi-am dat seama că această ”sete” de informații izvorâtă din dorința de a înțelege substanța lucrurilor, poate fi satisfăcută prin intermediul studiului dreptului, motiv pentru care am și ales Facultatea de Drept.

Sunt de părere că, dacă în școala generală sau în liceu ar fi existat, chiar și opțional, o materie care să explice rolul dreptului în societate, necesitatea respectării regulilor de drept și alte lucruri de bază, decizia mea ar fi fost mult mai ușoară. Cu această ocazie, țin să felicit Facultatea de Drept din Iaşi şi Asociaţia Studenţilor la Drept care, în colaborare cu domnul judecător Danileț, au inițiat un frumos proiect de educație juridică în școli.

Cornelia Dăroi: Cum se prezintă viața de student la drept în anul IV? Care sunt dificultățile cele mai stringente cu care te confrunți în această privință?

Ionuț-Alexandru Graure: Viața de student în anul IV, cel puțin pentru mine, este una plină de încercări. În fiecare zi încerc să profit cât mai mult de cele 15 ore active pe care le am. Cea mai mare dificultate este chiar lipsa timpului, care trece, parcă, prea repede. Cel mai probabil, acest lucru este cauzat de presiunea examenului de admitere în profesie care se apropie cu pași repezi. Încerc să asimilez noțiunile noi, în special procedura civilă, ce se studiază în anul IV și, în același timp, să repet noțiunile studiate anterior, însă nu mereu reușesc să ating obiectivele pe care mi le propun într-o zi, lucru ce este frustrant uneori. Mă consolez, însă, cu faptul că efortul pe care îl depun în unitatea de timp, raportat la calitatea rezultatului, este cel optim.

Cornelia Dăroi: A fost vreun moment în care ai simțit că, poate, locul tău nu era la Universitatea din Pitești și că ți-ar fi fost mai favorabil dacă ai fi optat să faci Dreptul în cadrul unei alte universități mai mari, cu profesori mai cunoscuți?

Ionuț-Alexandru Graure: Aș minți dacă aș spune că nu m-am gândit cum ar fi fost să studiez la o altă universitate. Mai mult, mi-am și propus să am o experiență la o universitate de prestigiu din lume, lucru pe care l-am pus în practică în semestrul I din anul II, când am fost beneficiarul unei burse Erasmus și am avut ocazia să studiez pentru 5 luni la Université de Lorraine, Nancy, Franța. Pot spune că acea experiență a avut un rol important în dezvoltarea mea ca om, în mod special. Am avut onoarea să asist la cursursurile ținute de prestigioși profesori, profesioniști ai dreptului în sistemul de justiție francez și am luat contact cu un sistem social și juridic interesant, total nou pentru mine.

Universitatea din Pitești, cu toate că nu ocupă un loc fruntaș în clasamentul național, este o universitate ce oferă educație de calitate, corpul profesoral fiind alcătuit din oameni extraordinari. Intenționat nu am folosit sintagma ”profesioniști ai dreptului” sau ”juriști de excepție”, pentru că, pentru mine, profesorul și juristul aflat în fața mea a dat, în primul rând, dovadă de omenie. Am avut, și încă am, onoarea să fiu ”șlefuit” de oameni care își fac meseria cu pasiune, dedicare și iubire pentru student. Acesta este și motivul pentru care sunt mândru că voi fi absolvent al Universității din Pitești.

Cornelia Dăroi: Știu despre tine că ești o persoană care are foarte multe realizări în plan profesional, fie că vorbim despre stagii de practică, fie că ne referim la premii obținute prin prisma participării la conferințe studențești. Care dintre aceste realizări ocupă un loc special în inima ta?

Ionuț-Alexandru Graure: Este adevărat, încă din prima zi în calitate de student la drept am încercat să mă implic cât mai mult posibil în activitățile extracuriculare, în limita timpului. Nu am reușit mereu să particip la toate sesiunile de comunicări studențești sau concursurile la care mi-aș fi dorit, deoarece nu întotdeauna am reușit să găsesc timpul necesar unei pregătiri serioase absolut necesare. Mereu am considerat că un lucru făcut cu dedicare, seriozitate și dragoste valorează infinit mai mult decât un lucru făcut superficial. Ori pentru mine, calitatea a primat mereu cantității. De multe ori a trebuit să aleg între o notă mai mare la un examen din sesiune și participarea la un concurs, însă îmi place să cred că am găsit un echilibru între facultate și alte activități.

Un merit deosebit l-au avut profesorii mei, care se implică, în mod constant, în pregătirea studenților în vederea participării la concursuri naționale, dar și internaționale. Parteneriatele pe care Universitatea din Pitești le are cu universitățile din țară au creat premisele pentru ca studenții să participe la cât mai multe concursuri în afara cadrului universitar piteștean. Acest lucru reprezintă un beneficiu major pentru studenți, care au avut întotdeauna parte de sprijin în activitățile din plan universitar și nu numai. În acest sens, nu pot să nu fac vorbire despre două acțiuni inițiate de studenții și profesorii Universității din Pitești de care sunt mândru, prin care an de an se donează sânge și se ajută un număr semnificativ de copii care au nevoie de ajutor material și moral.

Fiecare activitate are un loc aparte în inima mea, fie că este legată de activități universitare, fie că are ca scop ajutorarea unor persoane în nevoie, îmi este imposibil să fac o ierarhie. Indiferent de orașul în care am participat în calitate de participant la un concurs, indiferent că am luat premiul I, II, mențiune sau chiar nimic, simpla participare mi-a adus satisfacții enorme. Cea mai mare dintre acestea este interrelaționarea cu alți studenți la fel de implicați, la fel de pregătiți și cu aceleași aspirații, dar și experiența neprețuită acumulată.

Cornelia Dăroi: La internship-ul organizat de Societatea de Științe Juridice cum ai ajuns să aplici?

Ionuț-Alexandru Graure: Trecuseră câteva luni de la începutul facultății, eram în anul I. Cursurile de la facultate mi se păreau atât de interesante, încât îmi doream să învâț mai mult, să particip la conferințe, să ascult rezolvări ale unor probleme de drept, chiar dacă nu înțelegeam un cuvânt din ce se vorbea. Asta m-a determinat să caut pe Google orice internship-uri, conferințe, activități la care aș fi putut participa. Am rămas surprins când am găsit internship-ul oferit de SSJ și fără ezitare am aplicat imediat. Dacă îmi amintesc bine, a trebuit să trimit un CV și o scrisoare de intenție. Nu credeam că o sa fiu chemat la interviu, doar eram în anul I. În câteva zile eram în drum spre București. A doua zi am aflat că voi beneficia de un internship la JURIDICE.ro.

Experiența mea la SSJ a fost una neprețuită, care, exprimată în cuvinte, ar excede cadrul prezentei întrebări.

Cornelia Dăroi: În ce manieră ți-a fost benefică activitatea desfășurată pe JURIDICE.ro?

Ionuț-Alexandru Graure: Activitatea desfășurată la JURIDICE.ro mi-a fost de un real ajutor atât pe plan universitar, cât și personal. Una dintre sarcinile ce mi-au fost repartizate a fost monitorizarea site-ului Monitorului Oficial al României, unde, periodic, trebuia să analizez actele publicate și să le prezint succint, în funcție de importanța acestora. Conjunctura a făcut ca în aceeași perioadă, la Teoria Generală a Dreptului, să studiez și importanța Monitorului Oficial, astfel că activitatea pe care o desfășuram a avut o aplicabilitate directă și imediată și în plan universitar.

Tot internship-ul la JURIDICE.ro mi-a dezvoltat capacitatea de sinteză, atenția la detalii, m-a învățat importanța unui lucru de calitate făcut într-un timp util și m-a învățat lucruri necesare oricărui jurist la început de drum. Am monitorizat site-urile unor instituții de interes public și am învățat unde pot să găsesc o informație actualizată ușor și simplu. Mai mult, ca orice intern JURIDICE.ro am avut posibilitatea de a participa, în mod gratuit, la evenimentele și conferințele organizate de SSJ.

Internship-ul mi-a fost folositor nu doar în plan universitar, dar și în plan personal. Am avut ocazia să interacționez cu oameni minunați, de o reală valoare, de la care am învățat lucruri minunate.

Le mulțumesc tuturor, pe această cale, pentru răbdarea și corectitudinea de care au dat dovadă.

Cornelia Dăroi: După finalizarea stagiului de practică ai mai accesat JURIDICE.ro? Consideri că site-ul își găsește utilitate sau este interesant în viziunea studenților la drept?

Ionuț-Alexandru Graure: Accesez JURIDICE.ro aproape în fiecare zi. Este cel mai serios site juridic existent, în acest moment, în România, după părerea mea. Calitatea articolelor publicate pe site și numele autorilor prestigioși ce scriu pentru JURIDICE.ro sunt o dovadă în acest sens. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără echipa serioasă și devotată ce există în spatele acestui site.

Cu privire la utilitatea site-ului, doar o persoană ce nu a accesat JURIDICE.ro poate să pună la îndoială acest aspect. Fie că este vorba despre un profesionist al dreptului, fie că este vorba despre un student în anul I, pe JURIDICE.ro se găsesc informații utile ambelor categorii.

Cornelia Dăroi: Având în vedere că ai reușit să îmbini într-un mod atât de armonios performanțele ce țin examene și de activitățile extracurriculare cu timpul alocat prietenilor sau pasiunilor tale, trebuie categoric să ai o rețetă personală a succesului. Ne-o poți împărtăși?

Ionuț-Alexandru Graure: Timpul a reprezentat mereu o problemă, însă așa cum am spus și mai înainte, îmi place să cred că am îmbinat optim activitățile legate de facultate cu timpul liber.

Despre rețeta succesului cred că s-au scris mii de pagini, dar nu cred că a descoperit-o cineva. Cel puțin nu o rețetă general valabilă. Rețeta succesului meu poate fi foarte ușor rețeta eșecului pentru altă persoană. Fiecare persoană își cunoaște propriile limite, știe când funcționează la capacitate maximă și când trebuie să ia o pauză, motiv pentru care suntem diferiți și foarte bine că este așa.

Personal, îmi place să îmi proritizez obiectivele, să iau lucrurile pas cu pas, fără să pierd imaginea de ansamblu. Îmi place să îmi stabilesc obiective, iar odată îndeplinite să îmi stabilesc altele, cu un grad de dificultate sporit. Sunt adeptul studiului pe număr de pagini fix raportat la unitatea de timp, aspect blamat de unele persoane. Este exemplul cel mai bun al inaplicabilității unei ”rețete a succesului” erga omnes.

Cornelia Dăroi: Privind către viitor, care este direcția în care ți-ai propus să te îndrepți, odată cu terminarea studiilor?

Ionuț-Alexandru Graure: În septembrie îmi propun să susțin examenul de admitere în profesia de avocat, obiectiv pe care l-am avut în vedere încă din momentul în care am ales Facultatea de Drept. În funcție de rezultat, îmi voi stabili și următorul obiectiv. Până atunci, îmi propun să muncesc cât pot de tare pentru a promova acest examen serios.

Cornelia Dăroi: Mulți dintre studenții la drept ajung să renunțe la visul lor după un an sau doi, din pricina volumului mare de materie ce trebuie asimilată. Cum apreciezi această situație? Este o dovadă de lașitate, reținându-se justificarea evocată, sau alegerea este una corectă, indiferent de momentul la care se constată pierdea apetitului pentru profesarea în domeniul juridic?

Ionuț-Alexandru Graure: Consider că este o dovadă de curaj, autocunoaștere și determinare. A ști să renunți la un lucru atunci când realizezi că nu îl poți realiza poate reprezenta uneori un câștig mai mare decât chiar realizarea acelui lucru.

O prietenă bună a mea, văzând entuziasmul meu pentru drept a decis să încerce și ea. La acel moment nu știa exact ce vrea să facă, așa că s-a înscris la Facultatea de Drept, a fost admisă, însă în scurt timp a observat că nu o caracterizează, locul ei fiind într-un alt domeniu. Timpul a demostrat că alegerea făcută a fost una corectă. Personal nu am cum să cataloghez o astfel de decizie ca fiind o dovadă de lașitate, indiferent de momentul la care un student realizează că a pierdut interesul sau materia de asimilat este prea mare.

Cornelia Dăroi: Care este sfatul tău pentru studenții la drept ce luptă să-și aducă visul la împlinire, să îl materializeze în planul realității?

Ionuț-Alexandru Graure: Munciți, visați, îndrăzniți și fiți optimiști. Apoi munciți mai tare.

Cornelia Dăroi: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Ionuț-Alexandru Graure: Rămâneți consecvenți calității, nu cantității. Rămâneți ”JURIDICE.ro”!

Cornelia Dăroi: Îți mulțumesc pentru timp și disponibilitate și îți urez mult succes în continuare!

Ionuț-Alexandru Graure: Mulțumesc și eu. Mult succes atât ție, cât și cititorilor JURIDICE.ro!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii