Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
CEDO CJUE Dreptul Uniunii Europene

Mihaela Mazilu-Babel: Avizul 2/13: Intermundia dintre două curți transnaționale și procedura care urmează să le conecteze

11 februarie 2016 | Robert BĂLAȘA

Mihaela Mazilu-Babel a publicat în revista European Law Reporter nr. 5/2015 articolul intitulat „Opinion 2/13: the Intermundia of Two Transnational Courts and the Procedure that is Yet to Connect Them” (Avizul 2/13: Intermundia dintre două curți transnaționale și procedura care urmează să le conecteze- t.a.).

Articolul reprezintă o analiză a Avizului 2/13 al Curții de Justiție referitor la Proiectul de Acord pentru aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, autoarea propunând soluții pentru integrarea cererilor Curții de Justiție în cadrul viitorelor negocieri de aderare. Subiectul central al articolului îl constituie procedura ce urmează a fi adoptată între cele două instanțe transnaționale.

Potrivit autoarei, una din problemele care ar putea fi rezolvate în mod facil este cea referitoare la competența CEDO de a hotărî în litigiile dintre Statele Membre sau dintre Statele Membre și Uniunea Europeană când aceasta este sesizată cu un caz ce se află “în domeniile de activitate a Uniunii” . Posibila soluție ar fi inserarea în proiectul de acord a unei dispoziții prin care s-ar stabili faptul că “un litigiu sub Articolul 33 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului va fi declarat admisibil numai după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene va stabili că în cauza respectivă problema supusă judecății se află în afara domeniului de aplicare a dreptului Uniunii”.

În ceea ce privește relația existentă între Curtea Europeană a Drepturilor Omului și drepturile fundamentale precum sunt protejate în mod autonom la nivelul Uniunii, Curtea de Justiție menționează o binecunoscută dilemă, și anume că, deși pe de-o parte drepturile fundamentale garantate de CEDO constituie principiile generale ale dreptului Uniunii, pe de altă parte, CEDO reprezintă un instrument legal care nu a fost formal încorporat în dreptul UE, acest lucru urmând să se întâmple doar după aderarea Uniunii Europene la Convenție. Se arată astfel că pentru instanța de la Luxembourg ‘aderarea nu trebuie să aibă efecte adverse asupra autonomiei ordinii legale a Uniunii Europene’. În acelasi timp, autoarea subliniază că proiectul de aderare nu trebuie să permită Curții Europene a Drepturilor Omului să determine când un stat membru este legat de drepturile fundamentale ale Uniunii Europene, și când nu. O soluție pentru a elimina riscul atingerii protecției efective oferite de Carta DFUE ar fi inserarea în cuprinsul articolului 53 din Convenție a celor statuate de Curtea de Justiție în cauza Melloni.

O altă problemă expusă de autoare este conservarea autonomiei în relație cu interpretarea drepturilor fundamentale. Astfel, pentru a se asigura că interpretarea setului de drepturi fundamentale al Uniunii Europene rămâne sub coordonarea și îndrumarea directă a Curții de Justiție, autoarea propune inserarea următoarei dispoziții: “nicio dispoziţie din prezentul Acord sau din Convenţie nu va fi interpretată ca limitând sau aducând atingere drepturilor și libertăţilor fundamentale așa cum sunt recunoscute și protejate de dreptul Uniunii”.

Drept concluzie, se arată că mesajul Curții de Justiție prin Avizul 2/13 a fost acela că nu poate exista mariaj fără un “contract prenupțial” care să guverneze efectiv dialogul dintre cele două instanțe transnaționale, atât timp cât procesul de integrare unională ar risca să fie afectat de o “iubire banală” pentru protecția drepturilor omului.

Articolul poate fi accesat într-o formă de preeditare aici.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Robert Bălașa

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri