Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

George Iordache: Pentru mulţi tineri din generaţia noastră, voluntariatul a devenit o modă
19.01.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Aflați la început de sesiune, stăm astăzi de vorbă cu George Iordache, student în al doilea an la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov. Aflat încă la început de drum, George oscilează între dreptul civil și dreptul penal.

Alin Todirică: Bună seara, George! Mă bucur că ai acceptat invitația mea. Spune-mi, te rog, de unde a venit această opțiune a ta de a alege să urmezi cursurile unei facultăți de drept?

George Iordache: Bună seara, Alin! Şi eu mă bucur ca m-ai invitat şi îţi mulţumesc. În ceea ce privește facultatea de drept și ce m-a determinat în a-i urma cursurile, răspunsul este relativ simplu. A fost o încurajare din partea unei persoane importante pentru mine, care activează în acest domeniu. I-am urmărit îndeaproape activitatea şi am fost fascinat de abilităţile pe care le-a dezvoltat prin experienţa zilnică la locul de muncă. Evident că mă bucură faptul că am pe cineva care mă susţine şi mă ajută în fundamentarea noţiunilor acumulate în facultate prin studii practice, iar, personal, găsesc acest lucru foarte util, deoarece pot privi această meserie şi cu alţi ochi.

Alin Todirică: Consideri că are vreo importanță liceul pe care l-ai terminat atunci când alegi să devii student la drept? Influențează asta în vreun fel performanța studentului?

George Iordache: Depinde din ce punct de vedere priveşti. Liceul pe care l-am urmat mi-a insuflat adevărate valori etice şi morale necesare oricărui jurist, deoarece în timpul orelor, din când în când, profesorii se mai opreau din predat sau chiar la sfârşitul orelor şi ne împărtăşeau din învăţămintele dumnealor, învăţăminte a căror importanţă o conştientizez acum, cu cât mă maturizez. La momentul acela nu mă bucuram decât de faptul că mai curg minutele şi se apropie pauza. În ceea ce priveşte profilul liceului, sunt de părere că nu este întotdeauna relevant, deoarece dreptul nu este asemenea facultăţilor cu profil economic sau real, astfel încât facultatea să reprezinte o continuitate a studiilor din liceu. Un exemplu, în acest sens, pot fi colegii care au urmat un profil real şi se descurcă onorabil în cadrul facultăţii de drept, fără a le fi afectată performanţa din cauza faptului că au studiat matematica în anii de liceu.

Alin Todirică: Vine sesiunea. Te simți pregătit? Care examen se anunță a fi cea mai grea provocare?

George Iordache: La momentul actual sunt destul de calm şi deloc stresat, sper să nu se agraveze situaţia pe parcurs, astfel încât să am parte de surprize neplăcute. Cea mai grea provocare aş putea spune că este examenul de Drept penal, cu care se şi încheie sesiunea, de altfel. Sper să mai am energia şi motivaţia necesară pentru a studia temeinic la această materie.

Alin Todirică: Civil sau penal?

George Iordache: Având în vedere faptul că mă aflu la început de drum, mai ales în studiul dreptului penal, nu aş putea face o comparaţie corectă între cele două domenii. Totuși, aş putea afirma că, indiferent de domeniul de drept în care activezi, porţi o responsabilitate la fel de mare, cum ar fi în formularea apărării clientului tău, ca avocat sau în luarea unei hotărâri, ca magistrat.

Alin Todirică: Știm că în prezent coordonezi departamentul Activități Academice din cadrul ELSA Brașov. Cum este să fii vicepreședinte?

George Iordache: Este în acelaşi timp o responsabilitate, dar şi o plăcere. Reprezintă o foarte bună ocazie pentru mine şi pentru membrii mei de a intra în contact cu acest domeniu, mai mult decât am fi făcut-o dacă nu făceam parte din ELSA. Cu toate că, pentru mulţi tineri din generaţia noastră, voluntariatul a devenit o modă, în ELSA am cunoscut oameni cu adevărat implicaţi, care chiar pun suflet în ceea ce fac şi de aceea îi încurajez pe cât mai mulţi să se înscrie în această asociaţie.

Alin Todirică: Ai organizat anul trecut și un proces simulat pentru studenții brașoveni. Cât de importante crezi că sunt pentru viitorii juriști astfel de evenimente?

George Iordache: Aş fi puţin egoist să afirm că eu singur am organizat acest proces simulat. A fost un efort de echipă şi aş vrea să le mulţumesc celor prezenţi în organizare, deoarece şi rezultatul a fost unul extraordinar. Găsesc acest gen de evenimente foarte important şi benefic pentru studenţii facultăţii de drept, deoarece sunt implicaţi în mod direct, puşi în rolul de avocat şi au în acelaşi timp ocazia de a interacţiona cu judecători adevăraţi, oameni care activează în acest domeniu, cu o experienţă vastă, oameni de la care avem multe de învăţat. Cel mai important de menţionat aici, este că în timpul licenţei studiem cazuri ideale care rareori se transpun în realitate, iar prin intermediul acestor procese simulate ele devin accesibile studenţilor şi publicului.

Alin Todirică: Dacă ai da o definiție a succesului, care ar fi aceasta?

George Iordache: Aflându-mă la început de drum, nu mă simt tocmai avizat în a da o definiţie succesului, dar în viziunea mea, succesul este clădit prin organizare, disciplină şi sunt sigur că nu apare decât ca rezultat al muncii constante.

Alin Todirică: Pe viitor te gândești să devii…

George Iordache: Aspiraţiile pentru o meserie se conturează de pe băncile facultăţii şi, la momentul actual, mă gândesc să devin avocat, dar rămân deschis şi altor opţiuni, deoarece niciodată nu ştii ce îţi rezervă viaţa.

Alin Todirică: JURIDICE.ro devine tot mai accesat în mediul universitar. Cum vezi proiectul „Student la drept” și cât de important crezi că este pentru viitorii juriști să fie informați?

George Iordache: Îl văd ca pe o iniţiativă foarte bună, deoarece în generaţia noastră am cunoscut mulţi oameni inteligenţi ale căror păreri şi experienţe merită citite. În ceea ce priveşte cea de-a doua întrebare, sunt de părere că juriştii trebuie să fie la curent, în pas cu legislaţia mereu schimbătoare. Este o meserie complexă, în care studiul individual face diferenţa între valorile cu adevărat importante şi personalităţile şterse.

Alin Todirică: În final, un mesaj pentru cei care ne urmăresc în fiecare săptămână, te rog!

George Iordache: Mult succes, atât cititorilor cât și echipei JURIDICE.ro!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti