Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Deductibilitatea cheltuielilor cu materialele consumabile


28 ianuarie 2016 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Fiscalitate, Jurisprudență ÎCCJ curentă, SELECTED

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind C. fisc., pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile. Raportat la prevederile legale menţionate, Înalta Curte a statuat că sunt deductibile la calculul impozitului pe profit cheltuielile reprezentând materiale consumabile destinate efectuării unor reparaţii la sediul unde se desfăşoară activitatea societăţii reclamante, cheltuielile de protocol şi cheltuielile cu rechizitele şi tipizatele contabile, deoarece, în speță, din analiza documentelor justificative care au stat la baza înregistrării în evidenţa contabilă a societăţii, s-a constatat că aceste cheltuieli au la bază facturi fiscale aferente bunurilor achiziţionate, care conţin elementele obligatorii prevăzute de reglementările contabile în materie (anexa nr. 2 la Ordinul M.F.P. nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile, completat prin Ordinul M.F.P. nr. 2839/2010, în vigoare la acea dată), iar cheltuielile respective au fost necesare activităţii desfăşurate de reclamantă. (Decizia nr. 138 din 21 ianuarie 2015 pronunţată în recurs de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare decizie de impunere)

Notă: Art. 25 alin. (1) din Legea nr. 227/2005 privind Codul fiscal prevede că „pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice”, legiuitorul renunțând la formularea „cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile” cuprinsă în vechiul Cod Fiscal.

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică