Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Cluj. Trafic de influență, spălare de bani, dare de mită, luare de mită. Trimitere în judecată
21.01.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cornelia DĂROI

DNA-Cluj. Trafic de influență, spălare de bani, dare de mită, luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului D. R., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
trafic de influență (2 infracțiuni, din care una în formă continuată),
spălare de bani, în formă continuată,
dare de mită, în formă continuată;
și în stare de libertate a inculpatului B. C. L., data faptelor subprefect al județului Sălaj și ulterior șef al Serviciului Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită, în formă continuată,
spălare de bani, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În perioada septembrie 2012 – iulie 2015, inculpatul D. R. a pretins și primit de la o persoană (denunțător în cauză), în mod direct sau indirect, suma totală de 278.216 lei și o suprafață de teren de 1570 mp, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra funcționarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuții în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influență în urma căreia martorului denunțător și fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafață de peste 10 ha teren.
Condiția impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora.
În cazul unuia dintre contracte, inculpatul D. R. a dobândit prin metoda simulației, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafață de teren de 8.433 mp (prețul înscris în contract fiind de 120.000 lei).
Din această suprafață, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul D. R., prin aceleași persoane interpuse, a vândut 1470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei.
În ambele cazuri, prețurile stabilite de părți au fost subevaluate, taxarea tranzacțiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari.
În perioada 2014 – septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, inculpatul B. C. L., în calitate de funcționar public, având funcția de subprefect al județului Sălaj și ulterior de șef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, a primit de la inculpatul D. R., foloase constând într-un teren în suprafață de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, precum și materiale de construcții în sumă de 4.262,58 lei.
Pentru a disimula adevărata proveniență a acestor bunuri primite cu titlu de mită, inculpatul B. C. L. a încheiat contractul de vânzare cumpărare al terenului respectiv cu aceleași persoane interpuse, iar materialele de construcție au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul D. R., pe baza unor documente fictive.
2. În aceeași manieră a procedat inculpatul D. R. și în cursul anului 2011, când, ca urmare a influenței pretinse, a fost emis pe numele a două persoane, un titlu de proprietate ce privea o suprafață totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din prețul de vânzare al terenurilor respective.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților D. R. și B. C. L.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Sălaj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cornelia Dăroi


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.