Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
4 comentarii

ICCJ. Menționarea greșită în dispozitivul hotărârii a termenului de exercitare a căii de atac


22 ianuarie 2016 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 129 alin. (1) C. proc. civ. (art. 10 alin. 1 NCPC), părţile au obligaţia să îndeplinească actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător, iar potrivit prevederilor art. 284 alin. (1) C. proc. civ., termenul de declarare a apelului este de 15 zile de la comunicarea hotărârii (30 de zile, conform art. 468 alin. 1 NCPC). Raportat la aceste dispoziții legale, termenul de declarare a apelului este un termen legal imperativ, iar nu unul judecătoresc, astfel că, în speță, indicarea greșită în dispozitivul hotărârii a termenului de declarare a apelului, ca fiind de 30 de zile de la comunicare, în loc de 15 zile de la comunicare (litigiul fiind sub imperiul vechiului Cod de procedură civilă), nu dă dreptul unei părţi să promoveze calea de atac în termenul menţionat în mod greşit în hotărâre. (Decizia nr. 732 din 13 martie 2015 pronunţată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie având ca obiect contestaţie împotriva hotărârii de stabilire a despăgubirilor pentru un imobil expropriat)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică