Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
4 comentarii

ICCJ. Menționarea greșită în dispozitivul hotărârii a termenului de exercitare a căii de atac
22.01.2016 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 129 alin. (1) C. proc. civ. (art. 10 alin. 1 NCPC), părţile au obligaţia să îndeplinească actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător, iar potrivit prevederilor art. 284 alin. (1) C. proc. civ., termenul de declarare a apelului este de 15 zile de la comunicarea hotărârii (30 de zile, conform art. 468 alin. 1 NCPC). Raportat la aceste dispoziții legale, termenul de declarare a apelului este un termen legal imperativ, iar nu unul judecătoresc, astfel că, în speță, indicarea greșită în dispozitivul hotărârii a termenului de declarare a apelului, ca fiind de 30 de zile de la comunicare, în loc de 15 zile de la comunicare (litigiul fiind sub imperiul vechiului Cod de procedură civilă), nu dă dreptul unei părţi să promoveze calea de atac în termenul menţionat în mod greşit în hotărâre. (Decizia nr. 732 din 13 martie 2015 pronunţată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie având ca obiect contestaţie împotriva hotărârii de stabilire a despăgubirilor pentru un imobil expropriat)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti